Lyt til artiklen

Folketingets borgerlige partier foreslår fordoblede straffe til rockere og kriminelle bandemedlemmer. Forslaget får dumpekarakter af SF, Enhedslisten og Kriminalforsorgsforeningen.

Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti lægger i et nyt udspil op til, at rocker- og banderelateret kriminalitet altid skal straffes med fordoblede straffe.

»Tiden er kommet til, at vi sætter hårdt mod hårdt,« siger retsordfører for Venstre Karsten Lauritzen (V).

Samtidig foreslår blå blok, at man afskaffer muligheden for strafrabat til personer, der har mere end en dom, siger retsordfører for de Konservative Tom Behnke (K) til Jyllands-Posten:

»Vi må stå skulder ved skulder og meddele de idioter, at nu er det fandeme slut. Vi vil ikke finde os i det længere, og nej, du skal sgu ikke prøveløslades, når du er medlem af en bande, for det netop går ud på at være kriminel«.

De borgerlige partiers forslag om stramninger, der fremsættes for Folketinget onsdag, får imidlertid på forhånd dumpekarakter fra flere sider.

»Ren populisme,« lyder vurderingen af det blå bandeudspil fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø).

Formand for Kriminalforsorgsforeningen John Hatting går endnu længere i sin kritik af det borgerlige bandeudspil, som han mener, vil koste »det hvide ud af øjnene – og hvad værre er <saxo:ch value="226 128 147"/> det vil skabe mere vold og forråelse i fængslerne samtidig med, at det potentielt trækker flere ind i banderne,« lyder det fra formanden i en pressemeddelelse.

John Hatting mener, at fordoblede straffe til rockere og bandemedlemmer vil presse unge bandemedlemmer, der endnu ikke er kendt af politiet, til at begå kriminalitet og kalder forslaget »ugennemtænkt«.

Han påpeger desuden, at der vil komme retssikkerhedsmæssige udfordringer med at afgrænse, hvem der skal omfattes af bestemmelserne om dobbelt straf, samt behov for hundreder af nye pladser i lukkede fængsler med store ekstraomkostninger til følge.

Også retsordfører for SF Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der er formand for Folketingets Retsudvalg, kritiserer, hvad hun kalder »højrefløjens straf-kvartet«:

»Højrefløjens udspil har udelukkende fokus på straf. Det er hverken særligt overraskende, opfindsomt eller effektfuldt i sig selv. Det er meget vigtigt, at vi får gjort noget ved den utryghed, som banderne skaber blandt almindelige borgere, men hårdere og længere straffe er ikke i sig selv vejen frem«.

Regeringen fremsætter onsdag sine egne lovforslag, der skal løse bandeproblemerne. Og i den forbindelse fremhæver Karina Lorentzen Dehnhardt, at regeringen lægger op til blandt andet skærpede straffe ved våbenbesiddelse, men at bandeproblemer ikke bare kan »tørres af på politiet og kriminalforsorgen«.

»Vi kan ikke bare putte flere i fængsel og tro, at det løser problemerne. Vi risikerer at skabe endnu mere hærdede kriminelle,« lyder det i en skriftlig kommentar fra ordføreren.