»Kansler Angela Merkel holder vejret. Det gør alle her i Bonn,« siger Tysklands-kenderen Lykke Friis, som er prorektor ved Københavns Universitet.

Hun følger de tyske socialdemokraters møde i Bonn på tæt hold. Det kan meget vel være Tysklands fremtid, der afgøres, når de 600 delegerede sidst på eftermiddagen skal stemme ja eller nej til at indgå i en bred regeringskoaliton med kansler Angela Merkels borgerlige CDU.

Socialdemokraternes partiformand Martin Schulz går ind for »GroKo«, som man kalder det i Tyskland - en Grosse Koalition, som er beregnelsen for den brede regering hen over midten, som Angela Merkel forsøger at danne med socialdemokraterne.

Men mange socialdemokrater er skeptiske eller direkte modstandere af koalitiionen, og Martin Schulz kan ikke være sikker på, at han får sin vilje, lyder Lykke Friis' vurdering.

»Der er uhyggeligt meget på spil for de to partiledere. I første omgang for Martin Schulz. Ingen kan forestille sig at han vil være i stand til at fortsætte som formand, hvis han efter en zig-zag kurs, hvor han først sagde, at han ikke ville ind i en stor regeringskoalition, og så sagde han gerne ville,« siger hun.

Falder forslaget, forventer alle, at han træder tilbage. Problemet er, at det er hele partitoppen, der støtter en stor koalition, og det kan betyde, at man skal vælge eh helt ny ledelse.

»Merkels skæbne er ikke helt så entydig. Bliver det ikke en stor koalition, står man overfor et nyvalg. Det kan blive til efteråret, og det kan udløse en debat om hun er den rette kandidat. Det vil være ekstremt ubehageligt for hende, men den debat kan ikke stoppes,« siger Lykke Friis.

Angela Merkel fra det konservative CDU har været tysk forbundskansler siden 2005. Efter det tyske valg i september sidste år forsøgte hun at danne en såkaldt Jamaica-koalition med FDP og De Grønne. Men den faldt på gulvet, og da hun ikke ønsker at danne en mindretalsregering, har hun forsøgt at overtale socialdemokraterne til at danne en bred regering.

De to partier har forhandlet en sonderingsaftale på plads, og hvis SPD-mødet i dag giver Martin Schulz grønt lys til at fortsætte ud af det spor, håber mange partimedlemmer, at det kan åbne for at partiet kan få nogle flere indrømmelser og fingeraftryk på Tysklands næste regering.

Ender afstemningen med et nej, er det mest sandsynlige udfald, at tyskerne skal til valg igen. Det kan SPD komme til at betale en høj pris for. Meningsmålingerne spår SPD en markant tilbagegang.