Uffe Elbæk er frustreret, fordi Alternativet ikke opnåede valg til EU-Parlamentet trods stor grøn fremgang.

Der er tale om en regulær grøn bølge i flere EU-lande, men alligevel høstede Alternativet ikke noget mandat ved valget til EU-Parlamentet søndag.

Partiets politiske leder, Uffe Elbæk, er "frustreret" over, at partiet ikke fik nok stemmer.

Han mener, at det blandt andet skyldes, at det er første gang, partiet prøver kræfter med et europæisk valg.

Den udlægning er spidskandidat Rasmus Nordqvist enig i.

- Det var tæt på, men alligevel ikke nok. Vi vidste godt, det var ambitiøst og ville blive svært for et ungt parti som vores og så endda gennem et helt nyt grønt europæisk parti, skriver Rasmus Nordqvist på Facebook.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra Nordqvist, der også stiller op til folketingsvalget onsdag 5. juni.

Over for BT uddyber Uffe Elbæk, at partiet måske har "sejret ad helvede til", fordi partiet efter hans mening har bragt den grønne dagsorden ind på Christiansborg.

Desuden er der en risiko for, at partiet ligner de andre for meget, da det er kommet med mange udspil, mens Alternativet har været i Folketinget, mener han.

Den grønne dagsorden har ellers været som skræddersyet til Alternativet, der også er proeuropæisk, hvilket netop er de partier, som vælgerne har belønnet.

I Københavns Storkreds fik Alternativet syv procent af stemmerne, men på landsplan blev det til 3,4 procent. Kun Liberal Alliance fik et dårligere valg.

EU-Parlamentets to største grupper - de konservative og socialdemokraterne - står til store tæv.

I Tyskland, Frankrig, Storbritannien og andre europæiske lande vinder de grønne partier omvendt frem.

Foreløbige optællinger viser, at den grønne gruppe bliver den fjerdestørste i parlamentet med 70 ud af 751 sæder. Det er stigning på 18 sæder.

Bliver det resultatet, så får de grønne en større indflydelse på valget af EU-Kommissionens næste formand, da socialdemokraterne og de konservative ikke længere kan danne flertal sammen.

/ritzau/