Et parti er blevet smidt ud af den grønlandske regeringskoalition efter uenighed om udvinding af uran, siger den grønlandske landsstyreformand, Aleqa Hammond. Hun understreger, at heller ikke Danmark kan bestemme over Grønlands råstoffer.

GRØNLAND: Det grønlandske regeringsparti Partii Inuit måtte onsdag forlade den grønlandske regeringskoalition efter uenigheder om udvinding af uran og andre radioaktive stoffer. Det bekræfter den grønlandske regeringsleder, Aleqa Hammond, over for Berlingske Nyhedsbureau.

Hun understreger samtidig, at Danmark ingen ret har til at bestemme over Grønlands råstoffer.

»For mig har det været vigtigt hele tiden at sikre, at vi har en koalition, som står fuldt ud inde for koalitionsaftalen,« siger Aleqa Hammond fra partiet Siumut om sin beslutning om at sende Partii Inuit ud i kulden. Det skete onsdag, dagen inden den grønlandske regerings principbeslutningsforslag om at ophæve den omdiskuterede nultolerancepolitik for udvinding af uran bliver sendt i 2. behandling.

»Jeg har måttet træffe en beslutning, hvori jeg har stillet spørgsmålet om, hvorvidt jeg kan regne med min koalitionspartner i Partii Inuit omkring ophævelsen af nultolerancen, ligesom der står i koalitionsaftalen. Og det har ikke været muligt for Partii Inuit at støtte den,« siger hun og tilføjer:

»Derfor har det været vigtigt for mig at træffe den beslutning, hvor jeg siger til Partii Inuit, at enten er man med i en koalition, eller også er man ikke med. Og jeg har måttet konstatere, at den eneste stemme de har i salen, hvis medlem ikke kan støtte ophævelsen af nultolerancen, har bestemt sig for at stemme blankt. Og som regeringsleder er det for mig ikke godt nok, for vi har en aftale, som vi står sammen om, ikke blot om dele af den, så derfor måtte jeg træffe den beslutning«.

Aleqa Hammond fortæller, at samtalerne med Partii Inuit har stået på længe, at de er foregået »i god ro og orden«, og at partierne er »skiltes som venner, uden at der er nogen, der har smækket med dørene«.

»Og vi er blevet enige om, at vi kan have et godt, fortsat samarbejde, hvor de fungerer som partistøtte til regeringen, hvor vi laver et teknisk samarbejde,« siger Aleqa Hammond om Partii Inuits nye rolle, efter partiet har forladt regeringen.

Hun understreger, at de to tilbageværende regeringspartier Siumut og Atassut fortsætter regeringssamarbejdet uden en genforhandling af den nuværende koalitionsaftale.

Spørgsmålet, om hvorvidt Grønland skal åbne landets undergrund op for at udvinde og eksportere uran, har ikke bare sået splid internt i den grønlandske regering, men er også et konfliktpunkt mellem Danmark og Grønland.

Udvinding og eksport af uran vil ifølge Danmark blive en fælles sag for det dansk-grønlandske rigsfællesskab, da uran adskiller sig fra andre grundstoffer ved at være radioaktivt, og da det derfor i danske øjne er et udenrigs- og sikkerhedspolitisk anliggende.

Og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har tidligere understreget, at Grønlands uranudvinding vil være en sag for den danske regering. Men den grønlandske regeringsleder understreger, at Danmark ikke kan bestemme over Grønlands råstoffer.

»Danmark kan ikke bestemme over det grønlandske sagsområde, som er blevet hundrede procent hjemtaget. I selvstyreloven, og i selve råstofloven, står der intet særligt ekstra om uran, som skulle give Danmark noget at sige. Alle råstoffer i Grønland tilhører det grønlandske folk. Og jurisdiktionen omkring det tilhører det grønlandske folk,« siger Aleqa Hammond, der fortsætter:

»Den danske udenrigsminister er også enig i at råstofudvindinger rent er Grønlands anliggende. Og det har statsministeren (Helle Thorning-Schmidt (S), red.) også understreget. Vi har hjemtaget råstoffer, også hvad angår uran. Men så længe vi er en del af det danske kongerige, og det danske kongerige varetager forsvarsspørgsmålet og sikkerhedsspørgsmålet, så har vi nogle fælles områder, som vi begge skal være opmærksomme på,« siger Aleqa Hammond, der påpeger, at Danmark og Grønland fremadrettet vil samarbejde i sagen.