På tre dage med grænsekontrol har 365 mennesker søgt asyl i Danmark. Dermed fortsætter højt asyltal.

København: Selv om Danmark mandag indførte en midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, så fortsætter mange mennesker med at søge asyl i Danmark.

Det viser det seneste offentliggjorte tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Det seneste tal er for onsdag, hvor 99 personer søgte asyl. Samtidig opjusterer ministeriet tallet for tirsdag til 155 asylansøgere. Dermed har samlet 365 personer søgt asyl i Danmark, siden mandag hvor grænsekontrollen blev indført.

Regeringen forventer, at der i år vil komme 25.000 asylansøgere til Danmark. Men hvis tallene for de første tre dage med grænsekontrol fortsætter, så vil Danmark modtage over 44.000 asylansøgere i 2016.

Man skal dog være meget forsigtig med at slutte ud fra tallene, som kun gælder for de første tre dage med grænsekontrol.

Den danske grænsekontrol gælder foreløbigt for 10 dage, men forventningen er, at den bliver forlænget. Og det scenarie er formentlig kun blevet mere sandsynligt, efter at Sverige torsdag valgte at forlænge deres grænsekontrol en måned mere.

Allerede før den svenske beslutning var kendt, sagde Inger Støjberg onsdag:

- Jeg ser ikke umiddelbart, at vi allerede efter ti dage vil ophæve grænsekontrollen igen. Jeg mener, at alle har en interesse i, at når der er indført grænsekontrol, skal det være i så kort tid som muligt, fordi det blandt andet kan medføre flere asylansøgere.

- Omvendt påhviler der mig en forpligtelse til at sørge for, at der er ro og orden i Danmark. Det var derfor, vi indførte grænsekontrollen, og jeg ser altså ikke for mig, at det bliver ophævet allerede efter ti dage, siger Støjberg.

Svenskerne pålagde mandag DSB og de danske rederier det såkaldte transportøransvar for at tjekke de rejsendes legitimation.

Så langt er den danske regeringen endnu ikke gået.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg gjorde det onsdag klart for EU-Kommissionen og nabolandene Tyskland og Sverige, at Danmark er parat til at indføre transportøransvar med kort varsel, hvis man skønner det nødvendigt for at holde antallet af asylansøgere nede.

Hidtil har Tyskland dog ikke indvilget i at medvirke til at indføre transportøransvar, og derfor har den danske regering indtil videre afvist at tage skridtet, fordi det ifølge regeringen vil sætte den offentlige transport mellem Danmark og Tyskland i stå.

Regeringen arbejder fortsat på at få en aftale med Tyskland i stand om transportøransvar.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriets tal er der blandt de 365 personer, der har søgt asyl, i alt 113 personer fra Syrien. De resterende kommer blandt andet fra Afghanistan og Irak, mens 157 personer ikke er opgjort efter nationalitet.

/ritzau/