Regeringen, DF og KD enes om grænsekontrol ved Danmarks grænser. I 2013 vil kontrollen være fuldt udbygget.

Regeringen, Dansk Folkeparti og kristendemokraten Per Ørum Jørgensen er enige om permanent grænsekontrol ved Danmarks grænser.

- Baggrunden er den stigende kriminalitet, som vi i stigende grad har kunnet se hærge. Det vil vi gerne dæmme op for, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Finansministeren siger, at der bliver tale om at etablere kontrolanlæg ved grænserne, om flere toldere ved grænserne, samt anlæg til at opfange efterlyste nummerplader og til at skanne biler for narkotika eller personer, som gemmer sig.

- Meget vil være ekstra personale, og en del vil være ny teknik, siger finansministeren, som understreger, at grænsekontrollen kommer til at foregå inden for rammerne af Schengen-samarbejdet.

Både den tyske og den svenske grænse samt kontrol i havnene vil være omfattet.

- Vi dækker også havnene af. Dér bliver også kontrol, så vi er dækket af hele vejen rundt, siger den konservative partiformand og justitsminister, Lars Barfoed.

Der bliver afsat 150 millioner kroner til anlægsarbejder og til at investere i skannere af personbiler, oplyser skatteminister Peter Christensen (V).

Etableringen af de fysiske anlæg ved den dansk-tyske grænse ventes at være færdig i 2013.

Samtidig bliver der i 2011 sat 35 millioner kroner af til flere toldere og politifolk. Det beløb ventes at stige til 119 millioner kroner i 2015.

Allerede fra i år vil der være flere toldere på plads i grænselandet, men den styrkede kontrol vil først være fuldt udbygget i 2013, når de fysiske anlæg er på plads.

Parterne forventer, at det ikke vil være udgifter det hele, men at der også vil være gevinster i form af bl.a. mindre smugleri, illegal indvandring.

Allerede tidligere på dagen kom det frem, at kristendemokraten Per Ørum Jørgensen var parat til at stemme for aftalen, som parterne nu har konfirmeret.

Dansk Folkeparti har ifølge Ritzaus oplysninger krævet, at en aftale om grænsekontrollen skulle være på plads, før partiet kan underskrive en aftale om tilbagetrækningsreformen i 2020-forhandlingerne.

/ritzau/