Alt tyder på, at Enhedslisten er tæt på at lande en skatteaftale med regeringen, mens de Konservative og Liberal Alliance ser til med korslagte arme.

Enhedslisten ser ud til at kunne sætte et markant aftryk på den kommende skattereform, efter Venstre har forladt forhandlingsbordet og de Konservative og Liberal Alliance står stejlt på, at den offentlige sektor skal på smalkost i de kommende år.

Det er billedet, der tegner sig efter mandagens forhandlinger i Finansministeriet, hvor Enhedslisten, Liberal Alliance og de Konservative var indbudt.

Enhedslistens forhandlingsgruppe med Per Clausen, Frank Aaen og Johanne Schmidt-Nielsen er efter dagens forhandlinger kommet ind i varmen, og der regner man ifølge partiets finansordfører med at blive, indtil en skatteaftale er faldet på plads.

- Vi nærmer os realitetsforhandlinger, og vi regner med, at der kommer en del forhandlinger i de kommende dage. Der er lagt op til et relativt kort forløb fra nu af, siger Frank Aaen til Berlingske Nyhedsbureau.

Og ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, tyder alt da også på, at regeringen vil indgå en aftale med Enhedslisten.

- Jeg mener fortsat, at pilen ret entydigt peger i retning af, at regeringen må indgå et forlig med Enhedslisten. Der er alvorlige barrierer mellem regeringen, de Konservative og Liberal Alliance, så jeg tror ikke på et forlig over midten, siger Thomas Larsen.

De Konservative og Liberal Alliance er formelt stadig med i skatteforhandlingerne, men begge partier kommer til forhandlingsbordet med krav om, at væksten i den offentlige sektor skal holdes længere nede end de 0,8 procent, som regeringen lægger op til.

Efter mandagens møde med økonomi- og erhvervsminister Margrethe Vestager (R), finansminister Bjarne Corydon (S) og skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) gjorde Liberal Alliances leder det klart, at partiet ikke vil acceptere en offentlig vækst, der overstiger 0,3 procent om året.

- Vi sagde, at de ikke skal henvende sig til os igen, hvis de ikke giver sig. De forstod, hvad vi sagde, og nu håber jeg bare, at de kommer til fornuft. De kommer til at lytte til enten os eller Enhedslisten, siger Anders Samuelsen, der dog understreger, at han ikke har smækket med døren.

Samme melding lød umiddelbart efter forhandlingerne fra den konservative leder Lars Barfoed.

- Nu har vi sagt til dem (regeringen, red.), at de må tænke sig om, og så går jeg ud fra, at de vender tilbage med et tilbud, der er bedre end det, der ligger på bordet, siger Lars Barfoed.

Enhedslisten stiller også krav i forhandlingerne. Hvis støttepartiet skal skrive under på en skatteaftale, skal regeringen droppe planen om at spare tre milliarder kroner ved at beskære dagpenge og penge til syge.

Svært at nå målet

Men ifølge den tidligere økonomiske vismand Jan Rose Skaksen, der nu er professor på Copenhagen Business School, vil det få konsekvenser for regeringens målsætning om at øge arbejdsudbuddet med 14.000 med skattereformen, hvis den skal leve op til Enhedslistens krav.

- Det er et meget væsentligt element i forhold til regeringens målsætning om at øge beskæftigelsen. Så det vil gøre det meget svært at nå målet. Så skal der tænkes kreativt, siger Jan Rose Skaksen.

Men Frank Aaen afviser, at der skulle blive et problem med at øge arbejdsudbuddet:

- Det er en mærkelig tankegang, at der skulle komme flere job, fordi der er flere, der søger et arbejde, eller fordi man skærer i folks dagpenge. Det er fantasi fra en regnemaskine i Finansministeriet. Det har ikke noget med virkeligheden at gøre.

Det er regeringens mål, at en skatteaftale, der kan træde i kraft 1. januar 2013, falder på plads, inden Folketinget går på sommerferie.