I et interview med BT gentog udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, sit synspunkt om kvoteflygtninge, som hun mener skal sendes hjem.

Det har skabt en stor debat blandt politikerne på Christiansborg.

Mens Konservative integrationsordfører, Naser Khader, er enig i Inger Støjbergs holdning, er integrationsordfører hos Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen, lodret uenig.

Hun mener, at vi bryder et løfte over for kvoteflygtningene, der i sin tid fik at vide, at de kunne blive i Danmark permanent.

»FNs kvoteflygtningesystem er lavet til, at de med størst beskyttelsesbehov kan få hjælp,  f.eks. handikappede og gamle. Og de har fået stillet i udsigt, at de kunne bo her permanent. Jeg er meget ked af, at Danmark underminerer kvoteflygtningesystemet,« lyder det hårdt fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Naser Khader erkender, at Danmark ikke har været god nok til at formidle til kvoteflygtningene, at de ikke kunne bo her permanent. Men mener stadigvæk, at - såfremt det er tilstrækkeligt sikkert - skal de sendes hjem til deres hjemland.

»Man skal huske på, at asyl er midlertidigt. Du får beskyttelse, så længe der er ufred i dit land, og når der bliver fred igen, kan du komme tilbage. Det var tanken bag. De skal jo hjem igen og opbygge deres hjemland, og det kan jeg ikke se noget galt i,« siger Naser Khader.

Ca. 118 af Danmarks kvoteflygtninge er fra Somalia. Her er Regeringen ved at undersøge, om det er blevet tilstrækkeligt fredeligt til, at kvoteflygtningene kan sendes hjem igen.

Johanne Schmidt-Nielsen mener dog, at der ikke er udsigt til varig fred i Somalia.

»Inger Støjberg vil sende dem tilbage til Somalia, hvor der ikke er varig fred. I lovændringen står der, at de gerne må sendes hjem til ’skrøbelige og uforudsigelige’ forhold. Det tror jeg ikke, at FN forventede, da de genbosatte de kvoteflygtninge i Danmark. Hvis de skal sendes hjem, skal FN vide, at Danmark sender flygtninge, der har fået lovet permanent ophold, tilbage til ’skrøbelige og uforudsigelige forhold’,« siger hun.

Flere af flygtningene har boet i Danmark i længere tid, hvilket Naser Khader erkender, gør problematikken svær.

»Vi ved godt, at det er svært at sige til folk, der har været her i 20 år, at de skal tage hjem, så udgangspunktet er dem, der kun har været her i få år,« siger han.