Regeringen vil nægte dømte bandekriminelle adgang til bestemte områder. Men det kan være i strid med både grundlov og menneskerettigheder, mener advokater

’Fuldstændig vanvittigt’ og noget, som ’ikke hører hjemme i en retsstat’. Sådan lyder den hårde dom over regerings nye bandepakke.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og resten af VLAK-regeringen vil tage et nyt våben i brug mod de bandemedlemmer, der er dømt for grove forbrydelser. Regeringen vil forbyde de dømte i at opholde sig i afgrænsede geografiske områder, efter de har afsonet deres fængselsstraf – det kan i nogle tilfælde være bydele eller hele byer. Bryder de reglen, skal de sendes bag tremmer igen.

Men ifølge to kendte forsvarsadvokater, som BT har talt med, er regeringen på gal kurs. Og nu retter advokaterne, der mange gange har forsvaret rockere og bandemedlemmer i retter landet over, en hård kritik af regeringen og dens udspil, der er en del af den nye bandepakke ’Bander bag tremmer’, som blev præsenteret i går. Advokaterne mener, at et sådant indgreb både kan være i strid med grundloven samt internationale menneskerettigheder.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage, der tidligere har været anklager i politiet og hos statsadvokaten, kalder forslaget ’fuldstændig vanvittigt’.

»De har jo fået deres straf, og der er allerede nu flere regler i straffeloven, som skærper straffen, hvis det er noget, der har med bandekriminalitet at gøre. Nu vil man som prikken over i’et også forhindre dem i at vende tilbage til det miljø, hvor de kommer fra, og hvor langt de fleste har deres familie. Jeg tænker, at det er en krænkelse af basale menneskerettigheder og respekten for familieliv,« siger advokat Mette Grith Stage til BT.

Hun understreger, at det kan få store konsekvenser for andre end den dømte:

»Hvis den dømte har hele sin familie boende i Vollsmose, men pludselig ikke må komme der mere, kan det jo få store konsekvenser for mange andre end den dømte. F.eks. for den familie, der bliver nødt til at forlade det sted, hvor deres børn måske går i skole,« siger hun.

Advokat Michael Juul Eriksen er overbevist om, at regeringens bande-indgreb er grundlovs-stridigt, og at det vil blive underkendt ved en prøvning i højesteret.

»Når du har udstået din straf, er du færdig med det. Ellers går du rundt med en straf, der altid hænger over hovedet. Der er nogle gevaldige problemer i forhold de til frihedsrettigheder, der i grundloven,« siger han

Han nævner specifikt paragraf 78 og 79 i grundloven, der beskytter retten til forsamlings- og foreningsfrihed.

»Det er klart, at hvis man begår kriminalitet, skal man selvfølgelig straffes, men man skal ikke straffes, fordi politiet forventer, at man vil begå noget kriminelt. Det hører ikke hjemme i en retsstat,« siger Michael Juul Eriksen.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at der fra 13. juni til 31. oktober 2016 har været registret 49 skud- og voldsepisoder med bande relation til bandemiljøet.