»Jeg kan ikke lade være med at tænke på ordet kammerateri.«

51-årige Torben Winther havde nær fået kaffen galt i halsen, da han læste B.T.s historie om den opsigtsvækkende flexboligtilladelse, der blev givet til Frank Jensen tilbage i 2017.

En særlig flexboligtilladelse, som er lavet til yderkommuner, randområder og ejendomme i ikke-attraktive nabolag, der risikerer at dø hen.

Frank Jensens nordjyske lejlighed ligger på Borgmestervænget i det centrale Aalborg. Og står mennesketomt de fleste dage om året.

Torbens Winthers tidligere lejlighed, som denne flexbolighistorie handler om, ligger på Havnegade i Nørresundby. Cirka 50 meter fra Limfjordsbroen.

Her ses et billede fra terrassen tilhørende Torben Winthers tidligere lejlighed på Havnegade i Nørresundby.
Her ses et billede fra terrassen tilhørende Torben Winthers tidligere lejlighed på Havnegade i Nørresundby.
Vis mere

Tilbage i oktober 2020 var han og ekskonen i færd med at sælge lejligheden, da de to skulle skilles. En læge fra Randers meldte sig hurtigt som interesseret køber.

Ifølge Torben Winther var der tale om en frisk ung fyr, som lige havde fået en overlægestilling på Aalborg Sygehus.

Lægens familie boede dog stadig i Randers, så han havde brug for et sted at overnatte, når han havde vagter på sygehuset i Aalborg. Derfor var det nødvendigt at søge om en flexboligtilladelse til lejligheden i Nørresundby. Det var faktisk en forudsætning for, at handlen kunne gennemføres.

Denne fortælling blev givet videre til Aalborg Kommune.

Både Torben Winther, formanden for ejerforeningen og ejendomsmægleren, som havde lejligheden til salg, var nu gået ind i sagen. Og de tre spørger skriftligt kommunen ind til muligheden for at få den særlige flexboligtilladelse til lejligheden i Nørresundby.

Fra en jurist i By- og Landskabsforvaltningen får de dette svar tilbage:

»Jeg har drøftet spørgsmålet om lokalplanens formulering med Bygningsmyndigheden, og de er enige i, at formuleringen i den lokalplan er helt klar. Der kan kun etableres helårsboliger, så tilladelse til etablering af flexbolig vil være i strid med lokalplanens anvendelsesbestemmelser, og kommunen kan ikke dispensere til noget, der er i strid med planens principper (herunder hører anvendelsesbestemmelserne),« skriver hun i mail til dem.

Frank Jensen lykkedes tilbage i med at få den særlige flexboligtilladelse til sin lejlighed på Borgmestervænget centralt i Aalborg. Tilladsen er som udgangspunkt lavet til yderkommuner, randområder og ejendomme i ikke-attraktive nabolag, der risikerer at dø hen.
Frank Jensen lykkedes tilbage i med at få den særlige flexboligtilladelse til sin lejlighed på Borgmestervænget centralt i Aalborg. Tilladsen er som udgangspunkt lavet til yderkommuner, randområder og ejendomme i ikke-attraktive nabolag, der risikerer at dø hen. Foto: Tobias Kobborg
Vis mere

I Frank Jensens tilfælde fortalte B.T. lørdag, at hans hustru i et brev til kommunen om flexboligtilladelse argumenterede for at familien skulle undtages fra lovgivningen om bopælspligt. Blandt andet skrev hun sådan her:

» … Frank er barnefødt i det Nordjyske. Vi har meget familie og venner i Nordjylland og er derfor meget ofte i Aalborg. Derfor har vi brug for et sted at være, når vi besøger og har besøg af venner og familie.«

Blot syv dage senere blev dispensationen tildelt af Aalborg Kommune. På trods af et stigende antal tilflyttere mente kommunen ikke, at der var 'mangel på den pågældende type af bolig', som svaret lød.

Da begge lejligheder i denne historie ligger i det, man kunne kalde »bykernen«, provokerer det Torben Winther, at udfaldet af de to ansøgninger er så forskellige. Til fordel for Frank Jensen.

»Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er fordi, man er overborgmester i København. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på ordet kammerati, når det er socialdemokrater, der sidder på magten i Aalborg,« siger Torben Winther og tilføjer:

»Jeg er faktisk imod flexboligordningen, men når nu der er en regel, så må vi jo rette os efter den. Min anke går kun på, at fordi man har et navn, så får man lov. Hvorfor skulle de ellers have fået den tilladelse?« spørger han skeptisk.

Torben Winther er egentlig imod flexboligordningen, men når nu der er en regel, så mener han alligevel, at alle skal rette sig efter den.
Torben Winther er egentlig imod flexboligordningen, men når nu der er en regel, så mener han alligevel, at alle skal rette sig efter den.
Vis mere

Et af argumenterne for at flexboligtilladelser kun kan gives i yderkommuner, randområder og ejendomme i ikke-attraktive nabolag er, at det kan blokere for mulige købere, der vil bo der året rundt, hvis lejligheder centralt i større byer får en flexboligtilladelse.

Men den køber Torben Winther ikke:

»Der er ikke boligmangel i Aalborg nogenlunde, og de byger stadigvæk. Hvis man kører en tur rundt i både Aalborg og Nørreundby, så er der mange ledige boliger,« mener han.

Til B.T. har rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg, Hans Henrik Henriksen, tidligere udtalt sig om proceduren for tildelingen af flexboligtilladelserne:

»Det er ikke en stempelfabrik, vi driver, hvor vi bare giver de her tilladelser. Der skal være nogle begrundelser for, at man kan få sådan en tilladelse. Det er ikke noget, vi med lemfældig hånd deler ud i midtbyen og laver Aalborg midtby om til en turistby. Eksempelvis pendlere med postadresse et andet sted. Det er nogle af dem, der ligger i den her bunke.«

Frank Jensen er ikke vendt tilbage på B.T.s talrige henvendelser, og vi kan derfor ikke få svar på, hvordan den tidligere overborgmester forholder sig til sagen om sin lejlighed i Aalborg.

51-årige Torben Winther fik solgt sin tidligere lejlighed til en anden køber nogle måneder efter forløbet med lægen fra Randers. I dag bor han for sig selv i en lejet lejlighed i Skalborg.