DONG-skandalen breder sig. Nu begynder eksperterne også at kritisere bestyrelsesformanden Fritz Schur

DONGs bestyrelsesformand Fritz Schur viste i første omgang handlekraft og åbenhed, da han fyrede direktør Anders Eldrup og forklarede sig om lønfest-skandalen på et pressemøde.

Men nu begynder eksperter også at rette søgelyset mod Fritz Schur selv. De undrer sig over at han som bestyrelsesformand ikke var bekendt med, at visse medarbejdere fik eksorbitant høje lønninger, ikke mindst Jakob Barüel Poulsen, der fik 6 mio om året i løn - mere end Eldrup selv - og som kunne få 20 mio. udbetalt, hvis han selv valgte at forlade virksomheden.

I hovedparten af landets største selskaber, både børsnoterede og privatejede, er det kutyme, at formanden for bestyrelsen har nøje kendskab til, hvad de 10-30 bedstlønnede folk i virksomheden får i løn. Det bekræfter en række prominente bestyrelsesformænd over for JyllandsPosten.

- Ud over at have indgående kendskab til direktionens vilkår vil man som formand typisk være godt orienteret om niveauet lige under, hvilket tæller omkring 30 personer, siger Steen Scheibye, der er formand for Novo Nordisk og medlem af en række øvrige bestyrelser. Samme melding kommer fra Kurt Larsen, der bl.a. er formand for transportgiganten DSV og investeringsbanken Saxo Bank.

-  Som formand vil jeg vide, hvad de omkring 15 bedst lønnede folk i virksomheden får årligt. Det kan godt være, man ikke kan det ned til sidste krone, men som formand ved man, om en ansat får 2 eller 4 mio. kr. Og når folk er exceptionelt dygtige, vil deres vilkår altid pr. automatik komme på bestyrelsens bord, siger han.Fritz Schur har selv forklaret at han  først fik nys om de lønninger via en anonym henvendelse - en såkaldt whistleblower - for godt to uger siden, og at han straks greb ind. Han sagde på pressemødet, at han ikke kan forventes at kende lønniveauet hos topmedarbejderne i så stor en virksomhed.

Ud over bestyrelsens egen kontrol med lønningerne i en virksomhed har alle store selskaber herhjemme og i udlandet både en intern revision samt et såkaldt vederlagsudvalg, der stort set altid vil opsnappe, hvis en medarbejder tjener exceptionelt mange penge.Fritz Schur sidder selv som formand for DONGs vederlagskomite, der skal fremlægge anbefalinger for bestyrelsen vedrørende koncernledelsens løn, bonus og øvrige ansættelsesvilkår.

Andre eksperter mener, at Fritz Schur har forværret skandalen med ringe kommunikation.

Fejl på stribe

DONG-skandalen siden har udviklet sig til, blev kun forværret af en stribe kommunikationsmæssige fejl.

Det vurderer kommunikationsrådgiver og adm. direktør i Jøp, Ove & Myrthu Mikael Baden samt Lasse Bloch, der er kriserådgiver og kreativ direktør i kommunikationsbureauet Geelmuyden.Kiese, som Journalisten.dk har talt med.

- Håndteringen på førstedagen var fuldstændig meningsløs. Ud over at man fik et samlet journalistkorps på hælene, så opnåede man også at få oppositionen på nakken. Men kan du forestille dig i sportslivet, at du fyrer en træner uden grund. Det giver simpelthen ikke mening at tro, at man kan slippe af sted med det.Kommunikationskrisen er kun lige begyndt for DONG. Den er langtfra slut, siger Mikael Baden, adm. direktør i kommunikationsfirmaet Jøp, Ove og Myrthu, til journalisten.dk.- Hvis man fra start af havde sagt, hvad årsagen var, og at det drejer sig om en håndfuld medarbejdere under Anders Eldrup, som har fået eksorbitant betaling, hvorfor samarbejdet var opsagt, så havde DONG kunnet undgå, at landets erhvervsredaktioner havde sat alle ressourcer af til et masseløb mod DONG, siger Lasse Bloch fra Geelmuyden.Kiese.