Hvis Københavns Kommune får lov til at producere og sælge hash, frygter omegnsborgmestre og Politiforbundet, at hovedstadsområdet får en magnetisk tiltrækningskraft på sårbare borgere.

Sårbare borgere og »uønskede elementer« vil valfarte til hovedstadsområdet, hvis overborgmester Frank Jensens (S) forslag om at lade Københavns Kommune producere og sælge hash gennemføres.

Det frygter en række borgmestre fra hovedstadskommunerne samt Politiforbundet.

»København er ikke et isoleret sted, men en del af en by og en region. Fri hash i København vil virke som fluepapir på nogle af vores mest sårbare borgere,« udtaler Frederiksberg Kommunes borgmester, Jørgen Glenthøj (K), i en skriftlig kommentar.

»Forestillingen om et København, hvor man lovligt kan købe et ulovligt rusmiddel, virker ikke særligt gennemtænkt, og forslaget er da også blevet afvist af både den nuværende og den tidligere regering de to gange, det tidligere har været oppe,« tilføjer han.

Heller ikke de socialdemokratiske borgmestre støtter Frank Jensens forslag.

»Jeg synes ikke, at jeg kan overskue konsekvenserne af forslaget, og jeg mener ikke, at man skal gøre noget, når man ikke kan overskue konsekvenserne,« siger Brøndbys Ib Terp (S) og tilføjer:

»Man kan frygte, at hashforbruget vil stige, og at København får en magnetisk tiltrækningskraft på elementer, som vi ikke er interesserede i at trække til landet.«

Ole Bjørstorp (S), borgmester i Ishøj Kommune, kalder forslaget »dårligt«.

»Jeg går ikke ind for fri hash. Jeg synes, det er et skråplan at komme ind på. Jeg er bange for, at det breder sig endnu mere, og det er ikke til gavn for nogen,« siger han.

Hvidovre Kommunes Helle Adelborg (S) afviser også idéen. Hun siger, at gennemføres forslaget, kan man frygte, at København i endnu højere grad bliver en magnet for folk, der gerne vil købe hash.

Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt deler borgmestrenes bekymring.

»Så vidt jeg ved, er der ikke hegn og gitter ind til København. Det kan godt være, man kalder det en Københavnermodel, men ved at lave et forsøg med legalisering af hash i hovedstaden, laver man et landsdækkende forsøg. Folk vil jo valfarte til hovedstaden for at købe hash, og jeg synes faktisk, det er ret uansvarligt over for resten af landet,« siger han.

I Jylland har ingen borgmestre umiddelbart planer om at gå i Frank Jensens fodspor.

»Jeg ser det virkelig ikke som en kommunal kerneopgave at gå ind på det marked. Jeg synes ærlig talt, at det er et meget tyndt grundlag, man skulle træffe den beslutning på. Det føler jeg mig i hvert fald ikke klar til,« siger Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) skriver i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau, »at vi ikke har planer om kommunale hash-plantager i Aarhus.«

Hvis Frank Jensens forslag skal gennemføres, kræver det dispensation fra Justitsministeriet. Realiseres det, skal alle danskere over 18 år kunne købe op til fem gram hash i Københavns kommunale hashboder ved blot at fremvise sygesikringskort.