To politikere i mudderkamp: Henrik Sass Larsen og Frank Aaen
To politikere i mudderkamp: Henrik Sass Larsen og Frank Aaen Foto: Keld Navntoft

Enhedslisten kunne passende gå i lære hos Pia Kjærsgaard for at finde ud af, hvordan man som støtteparti skaffer sig resultater.

Sådan lyder den - lettere spydige - opfordring fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i fredagens udgave af Weekendavisen.

Og dermed giver han bolden op til en ny runde i den langstrakte fejde mellem regeringen og dens parlamentariske basis, Enhedslisten.

Sass er helt ude i hampen, mener Frank Aaen.

- Det er os, der har haft markant fremgang, og S, der rasler tilbage. Da vi forhandlede skat og finanslov med regeringen, var det i begge tilfælde regeringen, der afbrød forhandlingerne med os. Det er meget sølle at argumentere på den måde, siger Frank Aaen.

I sin 1. maj-tale sidste år stod Henrik Sass Larsen på Hugo Vinkælder i Køge og underholdt forsamlingen af socialdemokrater med, at en god kommunist, det er en kommunist, der ligger under spærregrænsen. For en måned siden, da aftalen om finansloven med Enhedslisten røg på gulvet, bemærkede han koldt, at man ikke kan have, at en forsamling af mennesker, hvoraf nogle er leninister, nogle er marxister, nogle er trotskister, og nogle er kommunister, skal sidde og køre landet.

Denne gang er hans budskab trods alt formuleret lidt mere konstruktivt.

- De skulle tage en kop kaffe med hende (altså Pia Kjærsgaard), for de proklamerede jo i sin tid, at de ville søge samme rolle i forhold til os, som Dansk Folkeparti havde i forhold til VK-regeringen. En god tanke. Det sørgelige er, at det kan de ikke finde ud af. Aldrig nogensinde hører man Enhedslisten komme ud fra et forhandlingslokale, uden at de begynder at skælde ud på os, siger han.

Det er denne manglende evne til at skaffe resultater til sine vælgere, som Henrik Sass Larsen skoser Enhedslisten for.

- Mit råd til dem er, at de sætter sig ned og tænker nogle hovedkrav igennem, som har en chance for at blive opfyldt. At de agiterer systematisk for dem og kommer så langt, som de kan med dem under finanslovsforhandlingerne. Bagefter kan de sige, at skal man længere ad den vej, må man styrke Enhedslisten ved førstkommende valg. Det ville jo være enestående, hvis de kunne nå frem til en sådan tænkning, siger Sass.

Frank Aaen tror ikke, Pia Kjærsgaard kan lære ham noget.

- Vi har ikke den samme grundlæggende enighed med regeringen, som DF havde med VK-regeringen. Denne regering har valgt at føre sin økonomiske politik med højrefløjen. Ikke med os, siger han og understreger, at alene af den grund holder Henrik Sass Larsens sammenligning ikke.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.