Det ultimative i Anders Samuelsens krav om topskattelettelser på fem procentpoint er tilsyneladende forduftet.

Partilederen har det seneste halvandet år sat al sin politiske troværdighed ind på at understrege, at det var alt eller intet - og at LA ville lukke festen, hvis ikke topskatten blev sænket med fem procentpoint hele vejen op.

Allerede i 2013 understregede Anders Samuelsen sit personlige engagement i LAs mærkesag om topskatten. Over for Weekendavisen slog han dengang fast, at LA ville vælte en V-regering, hvis ikke den leverer.

»Så kan det lige så godt være de andre, der kører butikken. Jeg har været i politik, siden mine børn var meget små. Jeg har været rigtig meget væk. Det har haft store personlige omkostninger for mig. Jeg kommer ikke hjem og siger, hør her drenge, jeg var væk, så vi kunne få en lettelse på 0,1 procent i topskatten. Nej, far. Det kan jeg ikke forsvare over for mine børn.«

Denne lørdag formiddag ville LA-lederen - efter en invitation fra statsministeren om at indgå i en borgerlig-liberal trekløverregering - imidlertid hellere tale om globalisering og komme med spidsfindige referencer til musikeren Leonard Cohen, end at gentage sit ultimative krav.

Det har han ellers ikke har været bleg for at gøre flere gange det seneste halvandet år.

Berlingskes Politiko tager dig her med på turen fra Anders Samuelsens stålsatte øjne og krav om topskattelettelser under sidste sommers regeringsforhandlinger på Christiansborg til i dag, hvor det ultimative krav var afløst af et »indtil nu«, da han blev spurgt til partiets position i forhold til kravet om topskattelettelser.

Vi begynder gennemgangen ved Liberal Alliances landsmøde i 2013, hvor Samuelsen i en tale henviste til sine børn og slog fast, at LA »ikke er som de andre«:

»Jeg møder folk der spørger: »Men bliver I ikke bare som de andre, der hopper op som løver, når de er i opposition, og falder ned som lam, når de får magten og mulighederne?« Mit svar er – nej - vi er ikke som de andre! For mig er det helt, helt enkelt: Det er et spørgsmål om at kunne bevare mine børns respekt. De var helt små, da jeg kom i folketinget for 15 år siden. I dag er de nærmest voksne mænd. Om tre år - når vi har de afgørende mandater - vil jeg ikke kunne forsvare at sige til dem: »Værsgo drenge, så har jeg skaffet penge til et veterantog i Jylland og en grænsebom - det var derfor jeg var væk hele jeres barndom!«

Anders Samuelsen er i øvrigt flere gange kommet med stikpiller til andre partier i Folketinget, som ifølge LA-partilederen har byttet idealisme til ministertaburetter. Som da han i 2013 sagde til DR:

»De konservative og SF har hver på deres måde bevist, at man kan vinde ministerbiler og tabe sin sjæl«.

Hvad angår det ultimative krav om lettelse af topskatten, har Anders Samuelsen ved talrige lejligheder i klare vendinger og med stålsat blik skåret LAs krav ud i pap.

Berlingske, 8. januar 2016:

​»Det er vigtigt for Danmark. Vi har aldrig klaret os ud af kriser uden at lave rettidige reformer. Vækst kommer ikke af sig selv, men af at skabe rammer for den. Det er det nødvendige at gøre.« - Anders Samuelsen om sit krav om topskattelettelser.

Politiken/TV2, 12. januar 2016:

»Lars Løkke er løbet fra den aftale, vi havde i regeringsgrundlaget. Derfor kan vi selvfølgelig heller ikke give en garanti i forhold til regeringens overlevelse. Så det er det nye, der er sket i dag. Den garanti, vi har haft og givet i forhold til regeringens overlevelse tidligere, den er væk.« - Anders Samuelsen med henvisning til, at der i regeringsgrundlaget står, at »regeringen har en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct. point.«

Jyllands-Posten, 15. februar 2016:

»Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer«. - Anders Samuelsen.

Berlingske, 31. august:

Så du siger helt klart og præcist til vælgerne, at du aktivt vælter regeringen med et mistillidsvotum, hvis der ikke kommer en topskattelettelse på mindst fem procentpoint til alle topskatteydere?

»Ja. Det er ligesom at være i kirke det her. Man skal ikke vakle.« - Anders Samuelsen.

Altinget, 31. august:

»Sagen er, at for os er det her værdipolitik. Vores mål er at afskaffe topskatten fuldstændig. Helt afskaffe den. I kompromisets navn og i forsøget på at finde hinanden har vi sagt, at vi har en rød linje, der hedder fem procentpoint på topskatten hele vejen op,« sagde Anders Samuelsen og fortsatte:

»Det her er hjerteblod for os.«

Ritzau, 31. august 2016:

»Der er intet ændret i den position, vi har haft hidtil. Hvis ikke vi får en lettelse på fem procentpoint, så er vi ikke støtteparti for denne regering længere. Så er den væltet.« - Anders Samuelsen.

TV2 News/Radio 24syv, 17. september 2016:

»Liberal Alliance er et parti, som er her for også at tage det arbejdende Danmarks position. De folk der går på arbejde hver dag og gør, at vi også har råd til vores velfærdssamfund. Der er ingen, der taler deres sag. Tilsyneladende lægger Venstre sig ned med det samme. Vi står fast. Dansk Folkeparti, de har ønske om, at alt skal gå til en større offentlig sektor, og så skal vi tage slåskampen derfra. Jeg ser frem til det. Vi skal nok nå et resultat. Vi kommer ikke et Folketingsvalg, men vi får skabt nogle gode solide skattelettelser, og jeg glæder mig til det.« - Anders Samuelsen.

Børsen, 4. oktober 2016:

»Allerede der skulle jeg have væltet Lars Løkke, fordi han ikke længere havde den ambition, der var betingelse for, at han kunne være statsminister. Men vi er flinke folk i Liberal Alliance, og nu prøver vi så at løbe den hjem selv.«

»Når vi får det her igennem på topskatten, så ryger den ned med 5 procentpoint. Næste gang, der skal laves en stor reform, så er det 5 procentpoint igen. Næste gang igen fem procentpoint mere. Og pludselig kan vi diskutere, om vi overhovedet har behov for en forskerskat. Den er der jo kun, fordi vi har et elendigt skattesystem.« - Anders Samuelsen.

Om Anders Samuelsens ultimative krav har været tomme trusler er dog endnu uvist. Men det afholder ikke folk på de sociale medier fra at lave sjov med, at Samuelsen at dømme efter TV2-interviewet er blevet blød i knæene med udsigt til LA-ministerbiler med stålsatte forlygter.

Mandag mødes LA-formanden og De Konservative med Lars Løkke Rasmussen på Marienborg til drøftelser om muligheden for at danne en borgerlig, liberal trekløverregering.