Helle Thorning-Schmidts højre hånd har haft en barsk barndom.

Begyndelsen kan næsten ikke være værre. En trist barndom med en enlig mor, der er kassedame i Bilka, og en voldelig stedfar. Allerede som 12-årig må han fjernes fra hjemmet og anbringes på et børnehjem. Men i dag, 27 år senere, er knægten fra Virum kommet helt ind i magtens centrum som den socialdemokratiske leder Helle Thorning-Schmidts højre hånd.

Historien om Henrik Sass Larsen kan næsten lyde som et eventyr af H.C. Andersen. Hvis ikke det er fordi historien om arbejderdrengen, der kæmper sig helt til tops, også er krydret med luskede intriger og brutale magtkampe.

Far og mor går fra hinanden, da Henrik kun er et år gammel, og fremtiden tegner dyster. Moderen, Pia Pedersen, er alene med sønnen, arbejder som kassedame i Bilka og bliver senere førtidspensionist.

Balladen begynder for alvor, da en brutal stedfar kommer ind i billedet. Øretæverne hænger løst, og 12-årige Henrik bliver fjernet fra hjemmet efter pres fra skolen og socialforvaltningen og anbragt på et børnehjem.

Lykken vender
Børnehjemmet er heller ikke til at holde ud. De mindre børn er ekstremt kontaktsøgende og bruger de større børn - som Henrik - som en slags reserveforælder. Henrik prøver flere gange at forlade børnehjemmet, men hver gang må han flytte tilbage igen. For hjemme hos moderen og stedfaderen er der endnu værre.

Efter tre års mareridt indtræffer et eventyrligt held. Forældrene til en skolekammerat får ondt af Henrik og tilbyder den 15-årige dreng at flytte hjem til sig i Greve.

De tager sig af ham, som om han var deres egen søn, uden at få en krone for det. De giver ham trygge og stabile rammer, og det bliver et vendepunkt i hans tilværelse. Forholdet er stadig så tæt, at Henriks seks-årige datter Nynne kalder faderens plejeforældre for bedstefar og bedstemor.

Langt til højre
Som 16-årig melder Henrik sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Det sker i protest mod nogle klassekammerater, der melder sig ind i Konservativ Ungdom.

Men Henrik er nødt til at læse brochurer først for at finde ud af, hvilket parti, han egentlig er mest enig med.

Han er fredsaktivist, læser HF og bliver også formand for DSU. Og han begynder at markere sig i debatten om Socialdemokraternes udvikling. Med synspunkter der ofte ligger langt til højre.

I en periode driver han et kommunikationsfirma sammen med Svend Gunbak, der arbejder som presserådgiver for de borgerlige, og radikale Lars Kaspersen. De laver bl.a. kampagner for den konservative Lene Espersen.

Senere køber han sammen med andre kompagnoner Svend Gunbak ud af firmaet Gunbak & Co., men året efter må firmaet dreje nøglen om. Sass og hans venner er ikke gode nok til at drive forretning.

Gunbak derimod er en million rigere.

Aggressiv fløjkriger
Henrik Sass bliver valgt til Folketinget samtidig med at Socialdemokraterne mister regeringsmagten i 2001.

Fløjkrigene om, hvem der en dag skal efterfølge Poul Nyrup Rasmussen, er i fuld gang, og Henrik Sass Larsen viser sig hurtigt som en aggressiv fløjkriger. Han støtter Nyrup-fløjen og Nyrup prøver da også at placere ham som politisk ordfører, men uden held.

Ikke kun Auken-fløjen, men også nogle fra midtergruppen i folketingsgruppen ser nærmest rødt ved synet af Henrik Sass Larsen. Han er alt for ung og uerfaren til vigtige poster, han er ikke til at stole på. Og han er desuden doven, lyder kritikken, som den formuleres på gangene på Christiansborg.

Et velfærdsudspil fra Henrik Sass er meget længe undervejs, og da det endelig ser dagens lys, bliver det øjeblikkeligt skrottet.

Men Sass giver ikke op, fordi han er ude i kulden. Han arbejder hårdt på, at højrefløjen skal overtage magten hos Socialdemokraterne. Mens han er dømt udenfor indflydelse i gruppen plejer han omgang med sine ligesindede - Morten Bødskov, Lotte Bundsgaard og Karen Jespersen.

Han bor i Køge i en stor murermestervilla, han kender almindelige jævne danskeres problemer, og i udlændingepolitikken ligger han lige så langt til højre som Karen Jespersen.

Bliver skilt
Henrik Sass Larsen er medforfatter til en debatbog, der vækker opsigt - 'Forsvar for fællesskabet'. Hans medforfattere er Helle Thorning-Schmidt, Morten Bødskov og Tine Aurvig-Huggenberger.

Projektet tager form. Privat har han fået en datter, Nynne, med sin kone, Susanne, som han har været kæreste med siden DSU-tiden. De bliver siden skilt, og nu er han weekendfar.

Henrik Sass er ekstremt ambitiøs, og partifæller mener, han selv har drømt om at blive partiformand. Men den drøm har han måttet skrinlægge i erkendelse af, at han ikke ville kunne slå Frank Jensen ved et formandsvalg.

Der skal andre frontfigurer til, og da Mogens Lykketoft går af efter valgnederlaget i februar, er han og resten af Nyrup-fløjen klar med deres kandidater.

Det er i første række Henrik Dam Kristensen. Og hvis han takker nej, får Helle Thorning-Schmidt chancen.

Planen lykkes, og Helle Thorning-Schmidt har siden takket Henrik Sass ved at give ham den ene magtfulde post efter den anden. Senest har han fået integrationsordførerposten, da Anne-Marie Meldgaard trak sig.

Fra at have været ignoreret og ude i kulden, er han nu ubetinget partiets mest magtfulde mand efter Helle Thorning-Schmidt.

karker@bt.dk