Intet er sluppet ud og mystik omgærder derfor det møde på Marienborg som de fire partiledere fra blå blok fredagen igennem har deltaget i. Og det er der god grund til ifølge politisk ekspert, der vurderer, at det er yderst alvorlige ord, der er blevet sagt på mødet.

Kan blå blok finde ud af at arbejde sammen, så regeringen kan bestå – eller må der udskrives valg? Det spørgsmål har været på alles læber de seneste dage. Og det er højst sandsynligt også det, der har været højest på dagsordenen ved det møde, som de fire partiledere fra blå blok fredagen igennem har deltaget i på Marienborg.

Det vurderer politisk kommentator Jarl Cordua.

»Jeg tror, det her handler om, at blå blok forsøger at finde en samarbejdsformel, som er tilfredsstillende for alle parter – en samarbejdsformel, hvor der er ét regeringsparti og tre støttepartier, og hvor alle føler en tilfredsstillelse ved det samarbejde,« siger han.

Selv om mødet sluttede sent fredag aften, så er stort set intet sluppet ud til pressen. Den konservative partileder Søren Pape, der ellers har været særdeles åbenmundet den seneste tid, forlod mødet som den første uden at sige et ord. Og siden fulgte de andre ledere også tavse efter.

Trods tavsheden fra de fire partier; Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, er der ingen tvivl om, at mødet er af yderst alvorlig karakter.

Regeringen befinder sig i en gigantisk krise, der kan ende med at koste den livet, hvis ikke der bliver fundet en løsning inden onsdag, hvor den samlede opposition har fremsat forslag om at stemme for et mistillidsvotum til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Hun har den seneste tid været udsat for massiv kritik i forhold til blandt andet de beregninger, der er blevet lavet i forbindelse med Landbrugspakken - en kritik, der især er fremført af regeringens støtteparti de Konservative, som truer med at vælte ministeren.

Og det er et problem, mener Cordua. Det er nemlig langt fra første gang, at et af regeringens støttepartier truer med at vælte regeringen.

»Denne regering kommer ikke til at holde længe, hvis det er sådan, at partierne konstant truer med at bringe den i mindretal og vælte den,« siger han og forklarer, at mødet fredag kan sammenlignes med det den røde regering havde i tårnet på Amager, da de lavede regeringsgrundlag.

»Her handler det bare ikke så meget om regeringsgrundlag, men om hvordan de her partier skal samarbejde til alles tilfredsstillelse,« siger han og forklarer, at han derfor ikke er overrasket over, at der ikke kommer nogle udmeldinger undervejs.

»Så længe man forhandler, forhandler man ikke gennem pressen. Det har de nok aftalt fra starten af,« forklarer han.

Hvad der præcist er blevet sagt mellem de fire partiledere, ved vi derfor af gode grunde ikke, men Jarl Corduas bud er, statsministeren har forklaret, at han ikke kan acceptere, at støtterpartierne hele tiden truer med at vælte regeringen, mens LA, DF og de Konservative har forklaret, at de gerne vil blive taget alvorligt.

»De kan jo ikke køre videre sådan her. Regeringens ministre har jo oplevet, at de har været presset og kørt rundt med i tre måneder. Og de har oplevet, at der er deres egne, der laver alliancer med de røde partier, og hvis det bliver ved, så holder denne regering ikke i tre år mere,« siger kommentatoren.

Hvis ikke Lars Løkke Rasmussen og de øvrige partiledere bliver enige inden onsdag, kan det i sidste ende resultere i et valg. Så langt tror Cordua dog ikke, at vi når.

»Onsdag er der tre scenerier; 1. Venstre udskriver valg, 2. Eva Kjer trækker sig, og der er lavet en eller anden aftale, 3. Eva Kjer bliver, og der er lavet en eller anden aftale,« siger Cordua og tilføjer:

»Jeg tror mest på, at der bliver en aftale, og at Eva Kjer går. Jeg har svært ved at se, hvad interessen skulle være i at udskive valg. Hvis Venstre smider håndklædet i ringen nu, så tror jeg ikke, at de vil vinde et valg. Og det tror jeg, at alle fire partier er klar over,« siger han.

Det forventes, at blå bloks forhandlinger fortsætter i weekenden.