Den tidligere SF-formand Villy Søvndal, der om nogen har været fortaler for den danske model, er blevet spottet ombord på et Ryanair-fly fredag aften.

Mens den danske fagbevægelse kæmper en af årets største kampe for at skabe bedre arbejdsvilkår hos flyselskabet Ryanair, har SF-koryfæet Villy Søvndal støttet selskabet ved at booke en plads på et af det irske flyselskabs billige sæder.

Det kan BT i dag fortælle.

Fredag aften fløj Villy Søvndal, ifølge BTs oplysninger, fra Malaga til Billund med Ryanair.

Selskabet har i 2015 været i skudlinjen, fordi det nægter at følge dansk overenskomst, og der har også været flere historier fremme i pressen om urimelige arbejdsforhold hos selskabet. Der har bl.a. være forlydende om, at en nyansat stewardesse på et Ryanairfly typisk må leve af en månedsløn på omkring 10.000 kroner efter skat.

Netop, løndumping har været en af Villy Søvndals mærkesager, da han var formand for SF. I en tale 1. maj 2012 langede han bl.a. ud efter Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti for at svigte fagbevægelsen og dermed værnet mod løntrykkeri.

»Med sine usmagelige angreb på fagbevægelsen viser Pia Kjærsgaard Dansk Folkepartis sande ansigt. Det parti gavner ikke danske lønmodtagere. Tværtimod. Lad os kalde det, hvad det er: Politisk plattenslageri,« lød det fra Villy Søvndal.

Sagen om Ryanair er også blevet et brandvarmt politisk tema, hvor SFs formand Pia Olsen Dyhr har krævet, at det bør undersøges, om offentlige ansatte i Danmark flyver med det irske flyselskab. For som SF-formanden slår fast, så bør ingen skattekroner gå til flyselskaber, der laver social dumping og løntrykkeri.

Kritikken mod Ryanair har dog ikke skræmt Villy Søvndal mere end han, ifølge BTs oplysninger, fredag aften satte sig til rette på sæde 9E i et Ryanairfly, der fløj fra Malaga til Billund.

Villy Søvndal, der tidligere har været formand for SF, forlod dansk politik i december 2013, efter han var blevet ramt af en blodprop i hjertet i oktober. Han har dog stadig et yderst varmt forhold til SF’s politik og nyder stor respekt hos SF-vælgere.

Det fremgik blandt andet af en opdatering Villy Søvndal lavede på det sociale medie Facebook under valgkampen, som fik ca. 2.600 likes. Her opfordrede han sine følgere til at stemme på SF.

»Om meget kort tid kommer valget. Og her vil jeg anbefale alle at stemme SF,« skrev formanden og uddybede:

»Selvom det sker fra sidelinjen, følger jeg nøje med i Pia Olsen Dyhrs utrættelige kamp for et bedre Danmark. Jeg synes, Pia gør det fremragende. Derfor vil jeg også opfordre dig til at følge hende på Facebook, hvis du ikke allerede gør det.«

Hvorvidt Villy Søvndal selv følger Pia Olsen Dyhrs utrættelige kamp er til gengæld uklart. Olsen Dyhr fremlagde så sent som i sidste måned en trepunktsplan, der skal bremse social dumping hos flyselskaber, efter sager om urimelige arbejdsforhold hos Ryanair var dukket op.

»Vi er nødt til at kortlægge området totalt. Åbenhed er første skridt til at sikre, at ingen skattekroner går til løntrykkeri. Vi kan naturligvis ikke acceptere, at fællesskabets penge skal gå til virksomheder, som direkte bekæmper vores arbejdsmarked og velfærdsmodel,« sagde Pia Olsen Dyhr.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Villy Søvndal. Avisen har bl.a. været forbi Villy Søvndals hjem for at høre, hvorfor han valgte at flyve med Ryanair. Her åbnede han døren, men ønskede ikke at kommentere sagen.