Endnu en dødsbrand forårsaget af rygning på et plejehjem får nu Socialdemokraternes forsvarsordsordfører, Bjarne Laustsen, til at foreslå drastiske indskrænkninger i beboernes ret til at ryge, skriver JydskeVestkysten onsdag.

Han mener, at man i forbindelse med revideringen af rygeloven nu bør overveje helt at forbyde de ældre at ryge på deres egne værelser.

LÆS MERE:
 

- Jeg er ked af at skulle trække forbudskortet, men vi er nødt til først og fremmest at tænke på sikkerheden, siger ordføreren, som også er præsident for Beredskabsforbundet.

Ryge på egne værelser

Ifølge rygeloven må plejehjemsbeboerne ikke ryge i fælleslokalerne, da det vil udsætte personalet for røg. Dermed er de ældre tvunget til at ryge uden opsyn på deres egne værelser.

Da rygeloven trådte i kraft i 2007, advarede flere eksperter om, at det ville betyde flere dødsfald. Allerede året efter, loven trådte i kraft, registrerede Beredskabsstyrelsen dobbelt så mange brande forårsaget af rygning på plejehjem, ældrecenter og andre sociale institutioner.

Søndag midnat gik det galt igen, da tobaksrygning kostede en 82-årig plejehjemsbeboer i Vejen livet.

Fælles rygerum

Bjarne Laustsen forestiller sig en model, hvor det er op til det enkelte plejehjem at indføre forbud eller ej, ligesom de også selv skal kunne bestemme, om de i stedet vil indrette særlige fælles rygerum.

Seniorkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler afviser forslaget som helt urimeligt:

- Hvis ikke de ældre må ryge på deres eget værelse, heller ikke må ryge i fælleslokalerne, og der ikke er noget rygelokale, så betyder det jo, at de ikke må ryge overhovedet.
 


- For nogle af de her ældre kan rygningen være en af de sidste glæder, de har tilbage. Hvis ikke de må ryge, vil det forringe deres livskvalitet væsentligt.

HVAD MENER DU, BØR RYGNING PÅ PLEJEHJEM FORBYDES? DELTAG I DEBATTEN HERUNDER: