En række økonomer opfordrer regeringen til at melde klart ud om mulige stigninger i boligskatterne for næste valgperiode. Uklarheden skræmmer potentielle boligkøbere, mener de.

Når regeringen senere på året skal forhandle en skattereform igennem, som markant sænker skatten på arbejde, så bør parterne samtidig slå fast i et forlig, hvordan boligskatterne skal udvikle sig i årene fremover.

Sådan lyder opfordringen fra en række universitetsøkonomer, som Berlingske har talt med, der ønsker, at regeringen melder klarere ud om boligskatterne i næste valgperiode.- Det giver en negativ usikkerhed hos boligejerne, fordi de forventer, at der vil ske noget med boligskatterne, men de aner ikke, hvad de skal forvente, fordi politikerne ikke tør melde noget ud. Der er brug for klarhed, fordi det er en investering med en utrolig lang tidshorisont, siger Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.I lighed med en række andre økonomer mener han, at ejendomsværdiskatten bør følge prisudviklingen på boligmarkedet, hvilket den ikke har gjort, siden VK-regeringen indførte skattestoppet i 2001. I praksis beskattes ejerboliger derfor stadig af den pris, som de havde i 2001, hvorfor staten er gået glip af i alt 47 milliarder kroner siden 2001, som boligejerne har fået lov at beholde, viser en opgørelse fra Finansministeriet fra 2011. Økonomerne anfører blandt andet, at det er bedre at beskatte fast ejendom, end at beskatte folks lønindkomst og dermed fjerne et incitament til at arbejde ekstra. Professor i økonomi på Roskilde Universitet Bent Greve er enig i behovet for afklaring. Det ville være godt for boligmarkedet at få at vide, at nu har man truffet en beslutning om fremtidens ejendomsværdiskat. De fleste boligejere ved godt, at der er en diskussion om, hvordan regeringen skal finde penge til at sætte skatten markant ned på arbejde, og ejendomsværdiskatten er et sted, man kan finde pengene. Så det ville være godt for boligmarkedet, hvis der er lang indkøringsvagt, så alle har tid til at tilpasse sig, siger han til Berlingske.