Den nye akutjobpakke kan ende med at sende arbejdsløse og nyuddannede unge bagest i jobkøen, lyder det fra flere eksperter.

Partierne bag den nye aftale om akutjob risikerer at lukke arbejdsmarkedet for de arbejdsløse og nyuddannede unge, skriver Information,

Det er vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen og økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Michael Svarer.

- Vi har to store problemer på arbejdsmarkedet lige nu. Det er ungdomsarbejdsløsheden og de langtidsledige. Nu gør man så kun noget for de langtidsledige, og det betyder jo, at de arbejdsløse unge rykker om i køen. Man rører bare rundt i gryden, hvor man så gavner nogle bestemte ledige på bekostning af andre, siger Henning Jørgensen.

Michael Svarer påpeger, at regeringen allerede har taget flere initiativer, der skal hjælpe de unge ud på arbejdsmarkedet, men den nye akutjobpakke kan gå hen og skade de unge jobsøgere, siger han.

- Det er besynderligt, at man nu skaber en situation på arbejdsmarkedet, hvor arbejdsgiverne skal sidde og tænke, at de skal tage den blandt de kvalificerede kandidater, som har været arbejdsløs i længst tid. Det vil skabe problemer for de unge. Det er ikke en overset gruppe, men det har været med god grund. Det er svært for unge at komme ind på arbejdsmarkedet, og nu bliver det ikke nemmere, forklarer han.

Med akutjobpakken tilbyder regeringen arbejdsgiverne 25.000 kroner for at ansætte en langtidsledig, som er ved at miste sine dagpenge, frem for en anden kandidat.

Men da det er et hidtil uset initiativ, er det svært at sige, om det vil hjælpe på ledigheden, forklarer Michael Svarer.

Henning Jørgensen vurderer dog, at den nye akutjobpakke i kombination med regeringens tidligere akutjobpakke, kan give en effekt.

- Men så er det et samlet billede af de forskellige initiativer, der gør udslaget. Jeg tror ikke, at de 25.000 kroner alene gør det, siger han til Information.