Regeringen vurderer, at en lavere arveafgift sikrer 300.000 arbejdspladser. Forsker bag rapport er uenig.

København. Regeringen ønsker en sænkelse af arveafgiften for familieejede virksomheder.

Det vil sikre bedre vilkår for 23.000 virksomheder, som i de kommende år står foran et generationsskifte. Samt sikre cirka 300.000 arbejdspladser i virksomhederne.

Sådan lyder det i regeringens lovforslag til en lempelse af arveafgiften. Men de tal er forkerte, skriver Politiken.

Meldingen kommer fra en af forskerne bag den rapport, som regeringen har hentet sine tal fra.

- Halvdelen af de her virksomheder vil formentlig aldrig blive generationsskiftet inden for familien. Får man får det indtryk, at der er 23.000 virksomheder, som står over for at blive generationsskiftet inden for familien, er det forkert.

- Det ændrer arveafgiften ikke på, siger økonomiprofessor på Københavns Universitet Morten Bennedsen til Politiken.

Morten Bennedsen og hans kollega Kasper Meisner Nielsen publicerede i 2014 en rapport om de familieejede virksomheder.

I rapporten skriver forskerne ifølge Politiken, at kommende generationsskifter vil "påvirke driften af mellem 23.100 og 24.000 virksomheder".

Men ifølge Morten Bennedsen kan der lige så godt være tale om et ejerskifte uden for familien, en lukning af virksomheden eller et salg, som arveafgiften ikke influerer på.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at sænke arveafgiften. De vil sænke den fra 15 til 5 procent. Det vil koste statskassen 1,7 milliarder kroner i 2018-2019 og 1 milliard kroner om året fra 2020 og frem.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at regeringen har håndteret forskernes data korrekt.

- Det har aldrig været et præcist antal, der har været afgørende for regeringens argumentation.

- Det handler mere om det moralske i, at en familie skal have gode vilkår for at give sin virksomhed videre til kommende generationer, siger ministeren til Politiken.

SF's skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, vil nu sammen med S og EL kalde skatteministeren i samråd for blandt andet at få flere informationer om beskæftigelseseffekten.

- Vi skal absolut ikke sætte arveafgiften ned. Det koster mange penge, og det er ekstremt skævt, siger Lisbeth Bech Poulsen.

SF mener, at arveafgiften burde sættes op, men i første omgang går partiet efter at overbevise DF om ikke at stemme for en sænkelse af afgiften, siger Lisbeth Bech Poulsen.

/ritzau/