Danmark kan lære af Storbritannien, hvor sharia-råd har uddannede jurister, lyder det fra en dansk forsker.

København: Det er problematisk, når et sharia-råd i en dansk moské råder en muslimsk kvinde til ikke at gå fra sin voldelige mand, sådan som TV2 med skjulte optagelser har dokumenteret.

Men sharia-råd kan også være en del af løsningen, så længe rådet har den rette juridiske uddannelse bag sig, påpeger Niels Valdemar Vinding, der er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Han forsker i imamer i Vesten og peger på, at Danmark kan tage ved lære af de britiske erfaringer på området.

- I England har man med kyndigt uddannede jurister oprettet forskellige sharia-råd, hvor man som muslim kan få en velkvalificeret rådgivning og konfliktløsning - både i forhold til islam og det engelske retssystem, siger Niels Valdemar Vinding til Ritzau.

- Primært handler det om, at hvis man som kvinde vil giftes igen, skal man have papir på, at man er lovligt skilt i islam. Og det får man hos et sharia-råd. Kvinderne kan få et papir på, at de er "fritstillet", at de er skilt.

De britiske sharia-råd har sekulært uddannede jurister ansat, som kender den britiske lovgivning.

- Først indgår man en aftale om mægling, hvor begge parter skriver under på, at det er frivilligt, uden tvang. Herefter interviewer rådet manden og kvinden og derefter også folk i miljøet - familie, venner, kolleger - for at klarlægge de faktiske omstændigheder.

I islam vil man gerne sørge for, at der først er "forsøgt forbrødring", at parterne har forsøgt at arbejde for ægteskabet.

- Hvis det viser sig, at ægteskabet ikke kan reddes, kommer rådet med et forslag. Ofte vil et løsningsforslag lyde, at kvinden tilbagebetaler den brudegave, hun har fået af manden, og så opløses ægteskabet, siger Niels Valdemar Vinding.

Hvis man vil give danske muslimer en mulighed for ikke at være tvunget til at henvende sig til den slags imamer, der optræder i TV 2-dokumentarerne, skal man fremsætte en anden løsning, lyder det fra forskeren:

- Fejlen er, at de enevældige imamer sidder og skalter og valter med islamisk ret og føler sig magtfuldkomne. Hvis man fra myndighedernes side vil gøre noget for at imødekomme muslimers problemer, kan man oprette et mere lydhørt apparat i retssystemet.

/ritzau/