Velfærd og frihed er danske grundværdier, understreger samfundsforsker, der dog savner demokrati på listen.

København. Tusindvis af danskere har i en ny Danmarkskanon defineret velfærdssamfundet og frihed som de vigtigste samfundsværdier.

Ikke overraskende, mener Michael Böss, der er samfundsforsker og historiker ved Aarhus Universitet.

- At frihed og fællesskab begge ligger højt, bekræfter de iagttagelser, som samfundsforskere har gjort de seneste 20-30 år, lyder det fra Michael Böss.

- Det er måske netop karakteristisk for danskerne, at vi er i stand til at kombinere respekten for den enkeltes frihed med betydningen af fællesskabet.

Forskeren understreger, at velfærden stadig står meget stærkt i danskernes bevidsthed.

Han forklarer, at man i stigende grad taler om et velfærdssamfund, hvor frivillige foreninger er med til at levere velfærden, så det ikke kun er staten, der står for den.

Men danskernes forhold til velfærd gør det meget svært for politikerne at gøre op med den.

- Det kan godt være, at der har været en ny diskurs omkring velfærdsstaten. Men i den praktiske, politiske verden er det et meget risikabelt projekt at sætte sig op imod den, siger samfundsforskeren.

Som kurator for den nye kanon har Michael Böss været med til at skære 2425 oprindelige forslag ned til de 20, der kunne stemmes om.

Foruden velfærdssamfundet og frihed har otte værdier fundet vej til listen. Kun en enkelt værdi glimter ifølge samfundsforskeren ved sit fravær.

- Jeg er overrasket og faktisk også skuffet over, at demokratiet ikke kom med, for vi har en folkestyre- og demokratitradition, som er meget speciel, fordi vi har en høj grad af nærdemokrati.

- Vi føler måske ikke, at det er truet. Hvis man virkelig følte det, ville man nok pege på det, siger han.

Selv om mange af værdierne på listen er grundpiller i det danske samfund, kunne de lige så godt være fundet hos vores nordiske naboer, pointerer Michael Böss.

Danmark, Norge, Sverige og Finland har nemlig meget tilfælles, når det kommer til sprog, foreningsliv, frivillighed, kønsligestilling og hygge.

- Der vil altid være et stort sammenfald, fordi vi er en del Skandinavien, lyder det fra forskeren.

/ritzau/