Lyt til artiklen

Det er for tidligt at vurdere effekten af mentorordningen blandt arbejdsløse. Det mener en forsker på området, efter regeringen har meldt ud, at den vil skære ned på ordningen.

Hvis man vil dokumentere virkningen af mentorer til arbejdsløse, kræver det tålmodighed. Hvis man drager forhastede konklusioner, risikerer man at tabe en stor gruppe af sårbare mennesker på gulvet.

Sådan lyder meldingen Lars Holmboe, der har forsket i mentorordningen ved Roskilde Universitet, efter at regeringen i sit finanslovsudspil har foreslået, at der skal skæres ned på området.

Sidste år valgte den daværende regering at målrette indsatsen, så det særligt var de ressourcesvage borgere, der blev tilbudt en mentor. En strategi, der ifølge finansministeren har slået fejl, og derfor indgår det nu i regeringens finanslovsudspil, at området skal udsættes for en økonomisk barbering. Det skriver Avisen.dk.

Det er dog en meget forhastet beslutning, mener Lars Holmboe.

»Hvis man skipper det her projekt nu, kommer man til at tabe vigtig viden, man ellers er på vej til at opnå. Man er ikke gået langt nok ind i at undersøge forløbene, og hvis man virkelig skal forstå virkningen, må man se, hvordan de her borgere har flyttet sig fra A til B over længere tid,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau og forsætter:

»Det handler ikke kun om, hvorvidt folk er kommet på arbejdsmarkedet eller gået i gang med en uddannelse, men også om de har flyttet sig fra den situation, de begyndte i. Man taber muligvis nogle folk på gulvet, hvis man afbryder projektet.«

Lars Holmboe peger på, at hvis man nedprioriterer indsatsen på området, underprioriterer man ikke blot de svage i samfundet. Man skubber samtidig problemet i en anden retning, da der så skal iværksættes nye projekter for at hjælpe de mange ressourcesvage arbejdsløse.

»Det vil virkelig udgøre et svigt, hvis man nedprioriterer de svage i det her, som i forvejen får en meget ringe indsats. Det er ofte folk, der er psykisk sårbare, og det handler om dem, der har sværest ved at komme ud af døren om morgenen, og hvor en mentor derfor kan hjælpe. Hvis man sløjfer projektet, skal der laves nogle andre indsatser, og det er jo i sidste ende dyrere for samfundet,« siger han.

Nedprioriteringen af området møder også politisk modstand. Hos Enhedslisten kalder kommunalordfører Rune Lund (Ø) beslutningen »helt vanvittig og tåbelig.«

»Mentorordningerne er en hjælp for de mennesker i vores samfund, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Derfor er det helt skævt, når regeringen vil skære ned på hjælpen til disse grupper. Venstre risikerer at gøre sig skyldig i at skubbe mange mennesker endnu længere væk fra arbejdsmarkedet,« siger ordføreren i en skriftlig kommentar.