Der er intet, der tyder på, at videoovervågning har en præventiv effekt på spontant opstået vold, siger en forsker efter et politisk krav om flere kameraer i nattelivet.

Det var videooptagelser, der førte politiet på sporet af de fire mistænkte mænd, hvoraf tre er anholdt, i sagen om knivdrabet på den 21-årige Jonas Thomsen Sekyere i Kødbyen sidste weekend.

Det gav Lars Aslan Rasmussen (S) fra Københavns Borgerrepræsentation anledning til at stille krav om flere videokameraer i nattelivet, men det vil sandsynligvis kun have en forebyggende effekt på planlagt kriminalitet som eksempelvis røverier, siger en forsker.

- Derimod findes der ingen påvist sammenhæng mellem TV-overvågning og et fald i spontant opstået vold. Det skyldes jo, at eksempelvis knivstikkeri ofte opstår i nattelivet, når folk er fulde og handler i affekt, og så har kameraer ingen forebyggende effekt, siger overvågningsforsker og lektor på Aarhus Universitet Peter Lauritsen til Jyllands-Posten.

I stedet for at opstille yderligere fastmonterede kameraer i de områder, hvor der er meget natteliv, mener Peter Lauritsen, at det vil være mere hensigtsmæssigt at operere med mobile og fleksible overvågningskameraer, der kan sættes ind efter behov.

Socialdemokratiske Lars Aslan Rasmussen mener, at det ville være en »katastrofe«, hvis ikke politiet i den aktuelle sag om drabet på Jonas Thomsen Sekyere havde overvågningsbilleder at arbejde med. Han ærgrer sig desuden over, at Københavns Politi for nogle måneder siden droppede et planlagt overvågningsprojekt, som skulle udvide overvågningen i de dele af hovedstaden, hvor der er flest mennesker om aftenen og natten.

- Vi håber, at politiet vil genoverveje det. Hvis det på baggrund af videooptagelser lykkes at finde frem til blot én afstumpet voldsmand, har videoovervågningen tjent et formål, siger Lars Aslan Rasmussen til Jyllands-Posten.

Justitsminister Morten Bødskov (S) vil ikke kommentere lokalpolitikerens ønske om mere overvågning i gaderne, mens SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, vil overlade vurderingen til politiet.

Venstres Karsten Lauritzen er modstander af forslaget.

- Der er ikke noget, der tyder på, at videoovervågning forhindrer kriminalitet. Overvågning flytter måske kriminaliteten til andre steder, og den kan måske gøre opklaringsarbejdet hurtigere, men politiets opklaringsressourcer kan bruges bedre og mere effektivt, siger han til Jyllands-Posten.

Der er ifølge Peter Lauritsen fra Aarhus Universitet omkring 350.000 videoovervågningskameraer i Danmark. Langt størstedelen er private kameraer opstillet af blandt andet butikker og diskoteker, mens kun omkring 100 kameraer er opstillet på offentlige veje af politiet.