Præcisering: Pernille Schnoor var i den oprindelige version af denne artikel citeret for, at hun ikke ville tage afstand fra indholdet i Allon Hein Sørensens tweet. Hun har siden ønsket at præcisere, at hun ikke ville tage afstand fra hans mulighed for at dele sine personlige erfaringer, men at hun tager afstand fra, at man sår tvivl om vacciner.

Flere og flere i Europa rammes af mæslinger. En sygdom, der har været tæt på at være helt udryddet herhjemme - men nu er tilbage.

Måske det slet ikke er så stort et problem. I hvert fald mener Allon Hein Sørensen, der er folketingskandidat for Alternativet i Nordsjælland, at mæslinger kan have en gavnlig effekt.

'Børn, der har haft mæslinger og/eller andre børnesygdomme, har mindre risiko for at få f.eks. allergi og nogle typer af kræft, fordi disse sygdomme modner og udvikler deres immunsystem,' skrev han søndag i en opdatering på det sociale medie Twitter.

Det satte gang i debatten. For mener han i virkeligheden, at forældre skal sige nej tak til vaccine? Og er Alternativet enig?

Foto: Twitter
Vis mere

»Min kritik går primært på, at man ikke altid oplyser om bivirkningerne ved vacciner. Det synes jeg, man skal være bedre til. Hverken jeg eller Alternativet er modstandere af vacciner,« fastslår Allon Hein Sørensen, der mandag eftermiddag har valgt at slette sit tweet.

Du vil gerne skabe en debat om bivirkninger, men er det et problem, hvis forældre siger nej til at lade deres barn vaccinere?

»Det kan det være. Jeg er ked af, hvis man træffer beslutningen på et ikke-oplyst grundlag.«

Men er du modstander af vacciner?

Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme.
Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme. Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Nej.«

Er du skeptiker?

»Nej. Jeg mener, oplysning er noget af det allervigtigste,« siger han.

Flere politiske kolleger, eksempelvis Laura Lindahl (LA), efterlyser, at Alternativet lægger afstand til Allon Hein Simonsens bemærkning.

»Jeg tager afstand fra, at man sår tvivl om børnevacciner,« siger sundhedsordfører Pernille Schnoor (ALT), som kalder tweetet for 'uheldigt'.

Hendes gruppeformand, Carolina Magdalena Meier, skriver også på Twitter, at hun tager afstand fra Allon Hein Sørensens tweet.

'Allon sætter en debat i gang, som kan diskuteres, om den skal sættes i gang. Jeg mener ikke, at nogen af os skal udtale os om sammenhængen mellem mæslinger og kræft. Det skal vi ikke mene noget om. Vi går ind for vacciner,' siger Pernille Schnoor.

Liberal Alliances børne- og familieordfører, Laura Lindahl, er ikke imponeret.

»Jeg bliver bekymret over, at der ikke er nogen i Alternativet, der vil tage klart afstand. Som parti bør man stå på lægevidenskabens side - og det ville da være det nemmeste at tage klart afstand,« siger hun.

Man må ifølge Laura Lindahl spørge sig selv, hvad Alternativet egentlig mener.

»Der er en trend, som går på, at man sår tvivl om vacciner. Han taler ind i et segment, der bidrager til den trend,« siger hun.

En af Danmarks fremmeste eksperter i sygdomme, der kan forebygges med vacciner, er læge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut. Han fortæller, at 10 enkeltstudier peger på en vis sammenhæng mellem mæslinger og kræft.

»Jeg har ikke nærstuderet dem, men generelt er der ingen overbevisende dokumentation for sammenhængen. Man skal have store befolkningsstudier, hvor man sammeligner to store grupper - en, der har haft mæslinger, og en, der ikke har - for at kunne sige noget om det. Vacciner har som andre lægemidler bivirkninger, men her opvejer de ulemperne,« siger han.