Flere medier erfarer, at regeringen ønsker at nedlægge regionerne. Regionsrådsformænd er bekymrede.

Det ærgrer formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), at regeringen tilsyneladende vil lade de fem regioner, der driver sygehusene, lade livet.

»Jeg har hele tiden frygtet, at der ville komme et forslag, som indeholder afskaffelse af det regionale folkevalgte led. Nu ser det desværre ud til, at den frygt bliver bekræftet,« siger Stephanie Lose til B.T.

»Det er jeg rigtig skuffet over, og jeg vil gerne advare mod, at man skulle tro, at det ville være godt for det danske sundhedsvæsen.«

Selvom skuffelsen er stor, kommer forslaget dog ikke bag på hende.

»Jeg er ikke overrasket, fordi jeg har jo set det bære den vej. Nu må vi se, hvordan det samlede udspil ser ud, men helt grundlæggende er det dybt beklageligt og ærgerligt, hvis forslaget vil fjerne det regionalt folkevalgte led.«

Venstre-politikeren, der også er regionsrådsformand i Region Syddanmark, har tidligere luftet sin frygt for, at det folkevalgte led ville blive skrottet.

»Når man har et regionsråd, der er folkevalgt til at stå for en række beslutninger i relation til sundhedsvæsenet, får man nogle andre beslutninger, end hvis det er bestyrelser, og folk, der ikke er på valg.«

»Så får man en anden form for demokrati, og der bliver potentielt længere fra dem, som skal udsættes for beslutningerne, til dem, som tager beslutningerne,« siger hun.

Stephanie Lose, Regionrådsformand i Region Syddanmark, er ærgerlig over, at regeringen tilsyneladende vil lade de fem regioner, der driver sygehusene, lade livet. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018)
Stephanie Lose, Regionrådsformand i Region Syddanmark, er ærgerlig over, at regeringen tilsyneladende vil lade de fem regioner, der driver sygehusene, lade livet. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018) Foto: Henning Bagger
Vis mere

Stephanie Lose fortæller, at hun endnu kun har læst om regeringens planer i medierne, og afventer derfor stadig at se det samlede udspil.

Det er flere medier, som fra centrale kilder tirsdag erfarer, at regeringen vil nedlægge regionerne.

Det er først onsdag morgen klokken 10, at regeringen præsenterer sit udspil til den nye sundhedsreform.

I stedet for regionerne skal der oprettes de 21 sundhedsfællesskaber, som Løkke introducerede i sin åbningstale i oktober sidste år.

De skal bygges op omkring de nuværende akutsygehuse.

Det står endnu ikke klart, hvornår regeringen vil nedlægge regionsrådene, hvor der sidder 205 folkevalgte politikere, som er valgt for fire år ad gangen.

De blev oprettet for 12 år siden, og der var senest valg til dem i efteråret 2017.

Også regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen er bekymret. Han betragter det, som regeringen vil fremlægge, som en centralisering.

»Det er det, som jeg har frygtet længe,« siger han.

/ritzau/