Tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tager 240.000 kr for et foredrag. Det får nu benhård international kritik.

Den ene dag var Anders Fogh Rasmussen generalsekretær i Nato, den næste oprettede han egen virksomhed til at rådgive regeringer. Lukrativt for Fogh, men et skrækeksempel på en topembedsmand, der sætter sig selv til salg, lyder kritikken.

30. september havde Anders Fogh Rasmussen sidste arbejdsdag som Natos generalsekretær, og allerede dagen efter annoncerede han, at han etablerede konsulentvirksomheden ‘Global Rasmussen’ for at holde foredrag og rådgive regeringer og virksomheder.

Læs også:

Men BT kunne tirsdag afsløre, at en dansk netværksgruppe valgte at droppe Fogh som foredragsholder, da de så kravene fra hans stab. For det første fandt gruppen prisen på 142.500 kroner ublu høj, og for det andet fandt kræfter i gruppen det etisk forkasteligt, at pengene skulle overføres til Foghs agent i Andorra. Prisen var endda et tilbud. Foghs normale pris for et foredrag er 40.000 dollar, svarende til knap 240.000 kr.

Kun for de største firmaer

Men gruppen, der består af tre foreninger inden for den danske forsvarsindustri, var også betænkelig ved, at Fogh kun akkurat var trådt ud af sit kontor i Bruxelles, før han begyndte sit eget virksomhedseventyr. BT har fået indsigt i dokumenter, som viser, at gruppen også fandt det problematisk, at Fogh ikke havde pålagt sig selv en karensperiode, inden han begyndte promoveringen af egen virksomhed.

Læs også:

Kampagneleder Vicky Cann fra Corporate Europe Observatory, der er en organisation, som holder øje med, hvordan store selskaber og lobbyister sikrer sig indflydelse i EU, er skarp i kritikken af Fogh.

- Jeg mener, at det er forkasteligt, hvordan Anders Fogh, straks han stopper i Nato, begynder at bruge sit gode rygte, kontakter og insider-oplysninger til et privat formål. At han så tager så høje beløb for foredrag betyder, at det kun er de største virksomheder og organisationer, der har råd til at betale for Foghs viden. Han i mine øjne et skrækeksempel på en tidligere folkevalgt og topembedsmand, der sætter sig selv til salg, siger Vicky Cann og tilføjer:

Læs også:

- Når man har været i en position som Fogh har, så gælder der et særligt moralsæt. Og når Foghs tårnhøje honorar for private foredrag endda skal indbetales på en konto i et skattely, så synes jeg, sagen bliver endnu mere problematisk.

Mangel på dømmekraft

Konkret vil Fogh rådgive virksomheder og regeringer om forholdene i enkelte lande.

Om de problemer, risici og samfundsmæssige trends, der kan påvirke samarbejde og indtjeningsmuligheder.

Men det er decideret mangel på dømmekraft, at han allerede nu etablerer en business, hvor han skal tjene på de kompetencer, han har opnået under sit virke i Nato, siger direktør for det norske fredsforskningsinstitut, Prio, Kristian Berg Harpviken.

- Han har vist med al tydelighed, at han ikke har den nødvendige dømmekraft i forhold til at gribe processen korrekt an. Det burde ikke være muligt at etablere en rådgivningstjeneste, dagen efter man er aftrådt som generalsekretær, siger Kristian Berg Harpviken.

Læs også:

For få dage siden var Anders Fogh Rasmussen netop i Norge, hvor hans efterfølger i Nato Jens Stoltenberg var statsminister indtil 2013. Her blev han interviewet til NRK-radioprogrammet Dagsnytt, hvor han eksplicit gav råd til sin efterfølger om, hvordan han burde tackle sine samtaler med Rusland om krigen i Ukraine. Fogh får bl.a. sagt, at Jens Stoltenberg i sine samtaler med russiske ledere skal gøre det mere tydeligt, at måden, Rusland optrådte på i Ukraine, var uacceptabel.

Illoyalt og uansvarligt

- Det er ingen uenige i, men når det siges eksplicit, så bliver det implicit en kritik af Stoltenberg. Stoltenberg talte ikke tydeligt over for Rusland, mente Fogh. Det er grundlæggende illoyalt, men specielt i hans situation, hvor Nato står i den vanskeligste situation siden Den Kolde Krig, er det uansvarligt. Den type spørgsmål burde han afholde sig fra at svare på som rådgiver i sin egen konsulentvirksomhed. Det er brud på al kutyme og nærmest ufatteligt, at han gør det, siger Kristian Berg Harpviken og fortsætter:

- Man kan blive nødt til at have en formaliseret karensperiode, hvor man ikke går ud og rådgiver om det emne, man netop her beskæftiget sig med i politisk regi, siger Kristian Berg Harpviken.

Anders Fogh Rasmussen opholder sig i USA, og derfor har hans tidligere rådgiver og spindoktor Michael Ulveman svaret skriftligt på spørgsmål. Han svarede tirsdag ikke på BTs henvendelse angående den internationale kritik.