Børn sendt til udlandet, hvor af en del er på genopdragelse, bliver i stor stil brugt til socialt bedrageri.

Sidste år fandt Københavns Kommunes kontrolgruppe i et stort svindelprojekt 380 sager med børn, hvis forældre fortsat modtog børnecheck og ekstra boligstøtte, selv om børnene ikke længere bor i Danmark.

Svindelen bliver opdaget, når folkeskolerne melder ind til kommunen, at børnene ikke møder op efter ferien, fordi de nu læser i udlandet - samtidig med at kommunen kan se, at forældrene stadig modtager de ekstra ydelser for børn under 18 år. Efter et halvt år i udlandet bortfalder ydelserne nemlig.

- Det er et meget højt tal, som også er kommet bag på mig. Nogle siger, at de ikke kender reglerne, men det er jo heller ikke lovligt at køre for stærkt, fordi man ikke kender fartgrænserne, siger myndighedschef Knud Andersen fra Københavns Kommunes socialforvaltning.

Kommunen påpeger, at ikke alle sager handler om børn, der er sendt på genopdragelse i eksempelvis Pakistan og Algeriet. Der er også danske børn, der nu går på skoler i andre lande, mens forældrene får tusindvis af kroner udbetalt.

- Børn forsvinder jo nærmest fra skolerne, hvor de bare er væk. Det er uhyggeligt, at når børn bliver sendt til tredjeverdenslande et par år, når pigerne ikke vil gå med tørklæde, og drengene ikke er rettroende, så reagerer forældrene som om, socialt bedrageri er i orden. Reelt stjæler de jo penge fra plejehjemsmaden, siger Venstres gruppeformand i København, Lars Dueholm.

En undersøgelse fra Ankestyrelsen viste i 2005, at cirka 1.000 børn hvert år bliver sendt på muslimsk genopdragelse.

I en mail til B.T. skriver integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), at hun er klar til at stramme kontrollen med forældre, der sender børn til udlandet.

- Jeg vil overhovedet ikke tolerere snyd. Under forhandlingerne om den seneste lov gav jeg udtryk for, at hvis ikke stramningerne er tilstrækkelige til at forebygge og opklare snyd, må vi skærpe yderligere.

Samtidig fortæller skatteminister Troels Lund Poulsen til B.T., at han vil skrive til landets kommuner og opfordre kommunerne til at kopiere den københavnske kontrol.