Der er flere eksempler på, at der fra Folketinget bliver redigeret i oplysninger i Wikipedia-artikler om politikere. Et demokratisk problem, mener forsker. Formanden for Wikipedia i Danmark mener, at politikerne helt skal holde sig fra at redigere artikler om dem selv. 

Indtil den 13. oktober kunne brugerne af onlineleksikonnet Wikipedia læse, at Dorthe Ullemose, der sidder i Folketinget for Dansk Folkeparti (DF), stod citeret for at udtrykke forståelse for afbrændinger af asylcentre i Sverige, og at hun efterfølgende havde indkasseret en irettesættelse fra partiledelsen i DF.

Det var, indtil Dorthe Ullemose slettede størstedelen af opslaget.

Det fortæller hun selv til Berlingske, der nu kan påvise, at der er blevet slettet og redigeret i en lang række Wikipedia-artikler om landets politikere fra computere i Folketinget.

Det er problematisk, mener Ole Palnatoke Andersen, der er formand for den danske afdeling af Wikimedia, paraplyorganisationen bag Wikipedia.

»Man skal lade være med at ændre sin egen profil. Den person, som man ikke er i stand til at skrive neutralt om, det er en selv,« siger han.

Han ser, at der særligt omkring valg kommer en øget aktivitet på politikenes profiler på Wikipedia.

Forsker: Det er et demokratisk problem

Postdoc på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Bertel Teilfeldt Hansen, der har speciale i digital framing og manipulation på Wikipedia, er enig i, at politikere og deres medarbejdere bør holde sig fra at redigere politikernes profiler. Han kalder det et demokratisk problem og mener, at det kan være »manipulation med offentlighedens adgang til fakta«, især når politikere eller folkene omkring dem går ind og fjerner oplysninger fra Wikipedia.

»Det svarer jo til, at politikerne har en særlig adgang til TV Avisen,« siger han og tilføjer:

»Den almindelige bruger kan jo ikke se, hvem det er, der har redigeret eller fjernet noget. Når man har propaganda, der bliver fremstillet objektivt, kan det være ekstremt problematisk«.

Andre eksempler på informationer, der er blevet fjernet fra Wikipedia af personer, der har opholdt sig i Folketinget, tæller blandt andet, at politisk ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper var medlem af det trotskistisk parti SAP, og at tidligere formand for Grønlands Landsstyre Aleqa Hammond har brugt over 100.000 kr. af den grønlandske statskasse på private formål.

Wikipedia er en af verdens mest besøgte hjemmesider, og i princippet kan alle med en internetforbindelse oprette og redigere artikler i leksikonet.

Ullemose: Det er fair at slette

Dorthe Ullemose (DF) fortæller, at hun efter at have læst, hvad der stod om hende, fandt en medarbejder i Folketinget, som hun sammen med slettede størstedelen af indholdet i den artikel, der stod om hende på Wikipedia.

»Det er fair nok at slette det, der stod, ellers synes jeg, at det bare var negative citater taget ud af en sammenhæng. Alle kan jo gå ind og skrive noget negativt, hvorfor skal man så ikke kunne gå ind og slette det,« siger hun.

En passage, som Ullemose har slettet, tæller blandt andet et citat fra en Berlingske-artikel, hvor hun udtalte sig omkring en række påsatte brand på flere asylcentre i Sverige sidste år samt en beskrivelse af den kritik, som hendes udtalelse var blevet mødt med af ledelsen i Dansk Folkeparti:

»På et tidspunkt får folk nok. Især hvis man ikke bliver lyttet til. Og så udfører man handlinger, som man egentlig ikke har lyst til at gøre. Det er det, vi ser med afbrændingerne i Sverige lige nu. Man bliver desperat på et tidspunkt. Det må man forvente, når man ikke lytter,« stod Ullemose citeret for på Wikipedia.

Ullemose fortæller, at hun stadig står inde for det, hun har sagt, men at hun mener, at der er andre ting, som der er mere relevante at have med i Wikipedia-artiklen om hende.

Trotskistisk fortid forsvandt

Formanden for Wikimedia, Ole Palnatoke Andersen, og Bertel Teilfeldt Hansen er enige om, at der godt kan ske godartede redigeringer fra Folketinget. Det kan være, når faktuelle oplysninger bliver ændret, som for eksempel når ordførerskaberne skifter.

Bertel Teilfeldt Hansen mener, at »det er lidt betænkeligt,« når personer fra Folketinget forsøger at redigere oplysningerne om for eksempel Pernille Skippers medlemskab af det trotskistiske parti SAP ud af artikler på Wikipedia.

I foråret meldte Pernille Skipper sig ud af det trotskistiske parti, i forbindelse med at hun overtog posten som politisk ordfører i Enhedslisten.

Oplysningen om hendes medlemskab blev fjernet fra Wikipedia-artiklen om hende selv den 3. juni i år, og den 9. juni blev det også redigeret ud af en artikel om trotskisme. Begge rettelser kom fra computere i Folketinget. Den 3. september blev artiklen dog redigeret igen fra en anden IP-adresse, der ikke er forbundet med Folketinget, så der i dag står, at Pernille Skipper er et tidligere medlem af SAP.

I en mail meddeler en af Enhedslistens pressemedarbejdere, at de ikke aner, hvem der har foretaget redigeringen fra Folketinget, at Pernille Skipper ikke har nogen holdning til, hvad der står om hende på Wikipedia, og at hun ikke ønsker at udtale sig yderligere.

Aleqa Hammond, der i dag er løsgænger i Folketinget, er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelser.

Andre eksempler på redigeringer tæller, at det fra Folketingets IP-adresse er blevet fjernet, at skatteminister Karsten Lauritzens (V) tidlige joberfaring består af en tjans som kassemedarbejder i Fakta og som piccolo i Løgstør Rør.

Man kan også se, at det tidligere har fremgået af artiklen om Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at hun havde en kandidatgrad, hvilket den 16. april i år blev nedjusteret til en bachelorgrad.

»Jeg tror nok, at vi opdagede, at der stod kandidatgrad, og så bad jeg en om at ændre det,« fortæller Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun tilføjer, at hun lige har tjekket sin Wikipedia-side og set, at der står, at hun bor på Møn:

»Jeg har boet i København i 17 år. Men så kan jeg bedre forstå, at der er så mange, der har spurgt, om jeg boede på Møn.«

Efter Berlingskes henvendelse er oplysningen om, at Pernille Rosenkrantz-Theil bor på Møn blevet fjernet. Dog ikke fra Folketingets IP-adresse.