I en ny Gallup-måling erklærer 61 pct. af et repræsentativt udsnit af befolkningen sig »enig« eller »over-vejende enig« i, at der er behov for opstramning af asylpolitikken. Internt i Venstre beskyldes ministeren på området, Inger Støjberg (V), for at føre symbolpolitik.

Regeringen fører for meget symbol-politik og har for få og for dårlige forslag til at løse de massive asylproblemer, som Danmark og Europa står overfor med flygtningestrømme, der ikke har været større siden Anden Verdenskrig.

Sådan lød det  i Jyllands-Posten tidligere på ugen fra en række anonyme venstrepolitikere, der anført af blandt andre medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde (V) kritiserede integrations- og udlændingeminister Inger Støjbergs (V) asylkampagne. Kritikerne mener, at ministerens forslag om avisannoncer, der skal skræmme flygtninge væk fra Danmark, er »frastødende«.

Men i befolkningen har regeringen opbakning til at skrue på asylpolitikken i forhold til den politik, SR-regeringen førte på området. 61 procent af et repræsentativt udsnit af befolkningen erklærer sig ifølge en ny Gallupmåling »enig« eller »overvejende enig« i, at der er behov for at stramme »udlændingepolitikken i forhold til den udlændingepolitik, som den tidligere regering førte«.

Behov for EU-løsninger

Der behøver ikke være modsætninger mellem at ville stramme asylpolitikken – som et flertal af befolkningen tilsyneladende ønsker – og samtidig rette kritik af den førte politik på området, siger Jens Rohde:

»Den her diskussion bliver let fordummende. Jeg og andre vil ikke bare naivt åbne sluserne, og så er der de onde inde på Christiansborg, der vil noget andet. Jeg argumenterer for, at man tager bestik af virkeligheden og finder fælles løsninger sammen med de andre medlemslande i EU. Her virker quickfix-løsninger som avisannoncer og nedsættelse af sociale ydelser ikke. En asylkampagne fra nationalt hold er ikke det, der skal til. Det er det, der er mit budskab.«

Jens Rohde kritiserer blandt andet regeringen og Inger Støjberg for ikke at løfte et større ansvar, da hun mandag mødtes med andre EU-landes ministre for at drøfte, hvordan 60.000 flygtninge fra de største modtagerlande, Italien og Grækenland, skal fordeles internt i Europa. På grund af retsforbeholdet står Danmark uden for EUs asylpolitik. Men Danmark kan alligevel godt vælge at tage en andel, og sådan lød opfordringen også fra blandt andet Sverige. Det blev afvist af Inger Støjberg allerede inden mødet mandag.

»I den henseende er det ikke befordrende for fælles løsninger og fælles koordination, at ministeren på sit første møde i ministerrådet sagde, at hun ikke ønsker at deltage i fælles løsninger,« mener Jens Rohde.

Nyvalgt folketingsmedlem og forhenværende europaparlamentsmedlem samt nuværende EU-ordfører Morten Løkkegaard (V) ønsker ikke at gå ind i disputten mellem Rohde og Støjberg. Men han er enig i, at Danmark ikke kan stå alene uden skelen til det øvrige EU, når asylpolitikken skal føres.

»Udlændingepolitikken skal være bredspektret, man kan ikke på forhånd udelukke særligt meget, og jeg vil ikke gå ind i, hvad der er symbolpolitik. Vi er nødt til at respektere retsforbeholdet, men det er også helt sikkert, at hvis vi skal løse vor tids største politiske problem, som de her enorme flygtningestrømme er, så bliver man nødt til at finde fælleseuropæiske løsninger.«

V-top bakker op om Støjberg

I V-toppen har man ingen kvaler med ministerens bebudede aviskampagner i udenlandske medier, der skal fortælle menneskesmuglere, at Danmark nu sætter ydelserne ned. Støjberg opfylder faktisk kun den kontrakt, Venstre indgik med vælgerne under det netop overståede valg, lyder det ifølge Berlingske Nyhedsbureau fra fungerende politisk ordfører Louise Schack Elholm (V).

Avisannoncerne kan vise sig at blive første initiativ i en række, der vil støde dele af Venstre. I et interview til Berlingske Magasin i dag siger Inger Støjberg, at hun ikke på forhånd vil afvise nogen form for stramninger. Heller ikke Dansk Folkepartis forslag om at flyve asylansøgere til lejre i eksempelvis Kenya for at behandle ansøgernes sager dér og give dem ophold i lejrene, hvis de lever op til asylkravene. Et forslag ministeren vil undersøge »seriøst«.

I samme interview lufter Støjberg også muligheden for at udfordre og »modernisere« de internationale konventioner, Danmark har tilsluttet sig.