Det bliver et kanonvalg for EU-modstanderne i Folkebevægelsen mod EU, hvis man spørger partitoppen selv. En meningsmåling giver dem ret, men forrest i skibet står en stort set ukendt spidskandidat, og det er en udfordring, erkender partiet.

Når der til maj er valg til europaparlamentet, skal der samlet vælges én kandidat mindre fra Danmark. Men det vil ikke gå ud over Folkebevægelsen mod EU. Tværtimod. Det mener folketingsmedlem fra Enhedslisten og kandidat for Folkebevægelsen, Christian Juhl (Ø).

»Vi får to mandater. Både fordi Junibevægelsen ikke er der længere, og fordi Enhedslisten satser på Folkebevægelsen, og hvis vi kan transformere Enhedslistens pæne opbakning, så kommer det til at gå godt for os,« siger han.

I foråret viste en meningsmåling fra Gallup, som Enhedslisten havde bestilt, at Folkebevægelsen stod til over 11 procent af stemmerne. Ved sidste EU-parlamentsvalg fik EU-modstanderne 7,7 procent opbakning, og det rakte akkurat til ét mandat.

Det mandat gik til Søren Søndergaard (N), men det kendte EU-ansigt genopstiller ikke til parlamentet, og alt tyder på, at spidskandidaturet tilfalder den ukendte Rina Ronja Kari (N).

Peter Goll fra kommunikationsvirksomheden Geelmuyden.Kiese vurderede i lørdagens Berlingske, at den ukendte spidskandidat kan ende med at koste Folkebevægelsen valget. Hovedpersonen selv, 28-årige Rina Ronja Kari, tror som Christian Juhl på et godt valg til Folkebevægelsen, men anerkender at hun har en udfordring i sin ukendthed.

»Det er ikke nogen tvivl om, at Morten Messerschmidt (DF) er mere kendt end mig. Og det er en udfordring,« siger hun.

»Det er vigtigt, at folk kender mig, før de går ned og stemmer, men vi oplever en ret stor opbakning til vores politiske projekt, og derfor er jeg ret sikker på, at vi nok skal nå at få folk til at føle, at de kender mig.«