Anders Fogh Rasmussen svarer igen på kritikken af regeringens økonomiske politik i hans tid. Det er vores fortjeneste, at krisen ikke er værre, lyder svaret.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen afviser, at han har et medansvar for den økonomiske krise, der har ramt Danmark og tvunget hans afløser Lars Løkke Rasmussen til at gennemføre upopulære milliardbesparelser.

Både økonomiske eksperter og politiske med- og modspillere har kritiseret VK-regeringens økonomiske kurs under Foghs ledelse, siden han for et år siden forlod dansk politik for at blive Nato-generalsekretær.

Fogh-regeringen kritiseres blandt andet for ikke at have gennemført rettidige reformer. Men kritikken afvises blankt af Fogh.

- Hvis jeg ser på, om vi i de år, hvor jeg var statsminister, gjorde, hvad vi kunne for at ruste Danmark effektivt til at klare enhver situation, så er mit svar ubetinget ja, fastslår Anders Fogh Rasmussen i et interview med Ritzau.

Tværtimod har den økonomiske politik været medvirkende til, at Danmark i dag har en bedre økonomi end de fleste andre europæiske lande, mener Fogh.

- Når jeg kigger bagud, så synes jeg, at vi gennemførte markante ting, som rustede det danske samfund til at klare sig bedre gennem krisen end de fleste andre lande. Vores udgangspunkt for at klare problemerne har været bedre end mange andre landes, fordi vi sørgede for at vise rettidig omhu, siger han.

Anders Fogh fremhæver tre store økonomiske "triumfer" fra sin statsministertid.

Antallet af arbejdsløse faldt til under 50.000, skatten på den sidst tjente krone blev sænket markant, og der blev lagt penge til side ved at nedbringe statsgælden, samtidig med at de offentlige udgifter med Foghs ord "blev holdt i ro".

- På trods af, at vi rent faktisk havde temmelig mange penge i kassen, så brugte vi dem ikke. Vi lagde dem til side ved at nedbringe gæld, så vi havde et råderum.

- Man kan sige, at vi har fulgt det gamle husholderske princip: At man lægger til side i gode år, sådan at der er noget at tære af, når der bliver lavvande i kassen, siger Fogh.

/ritzau/