Ruslands fremfærd i Ukraine truer et sikkert, stabilt og frit Europa, lyder det fra NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Derfor er NATO-landene blevet enige om alle at opruste forsvarsbudgettet over de næste ti år.

NATO: Inden for de næste ti år skal alle NATO-landene opruste deres forsvarsbudgetter til to procent af BNP. Det er de 28 lande blevet enige om under NATO-topmødet i Wales, fortæller generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på topmødets sidste pressemøde sent fredag eftermiddag.

De to procent har været nævnt før, men Anders Fogh Rasmussen fastslår, at det er første gang, alle stats- og regeringscheferne har forpligtet sig til at arbejde hen mod at hæve budgetterne til to procent af BNP inden for en tidshorisont, der er fastsat til ti år.

Og det er der en helt særlig grund til:

»Ruslands aggression mod Ukraine er et »wake up call«. Det er præcis det, der har fået alle de allierede i NATO til at genoverveje forsvarsinvesteringerne. Det er nu helt åbenlyst, at vi ikke kan tage vores sikkerhed for givet. Og vi bliver nødt til at investere mere i vores forsvar,« siger Anders Fogh Rasmussen og forklarer, at mens Rusland inden for de seneste ti år har postet flere penge i militæret, har de fleste NATO-lande skåret i forsvarsbudgetterne, og samlet set er faldet ifølge generalsekretæren på 20 procent.

Konflikten i Ukraine - og Ruslands rolle i den - har været et af de vigtigste punkter på dagsordenen under NATO-topmødet, der har varet fra torsdag til fredag, og som er det sidste med Anders Fogh Rasmussen i spidsen, inden han overlader posten til Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Ifølge Anders Fogh Rasmussen har mødet ført til »historiske beslutninger, der vil gøre alliancen stærk i en usikker verden«.

»For 24 år siden mødtes NATO-lederne i London. Deres vision var et frit og fredfyldt Europa. Vi har arbejdet hårdt for at gøre denne vision til virkelighed. Men nu er den i fare på grund af Ruslands ulovlige annektering af Krimhalvøen og deres fremfærd i Ukraine. Det påvirker sikkerheden i NATOs østlige og sydlige del. I denne farlige verden anerkender vi, at vi bliver nødt til at investere tid og penge, og derfor har alliancen indgået et løfte om forsvarsinvesteringerne,« siger NATO-generalsekretæren, der kalder løftet »en succes«.

Det danske forsvarsbudget er i dag på omkring 1,3-1,4 procent af BNP.