Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har ikke planer om at forlade Danmark til fordel for en toppost i Nato.

På sit ugentlige pressemøde på Christiansborg afviste statsminister Anders Fogh Rasmussen endnu gang rygterne om, at han skulle være på vej ud af Folketinget til fordel for en stilling som NATOs generalsekretær.

- Det er hypotetisk spørgsmål, og jeg svarer ikke på hypotetiske spørgsmål. Jeg er ikke kandidat til nogen international post, og det er min hensigt at blive som statsminister i Danmark, så længe vælgerne ønsker det, lød hans svar.

Fogh sagde dog, at Lars Løkke Rasmussen vil være en kvalificeret statsminister, men tilføjede.

- Det er uaktuelt, for der kan kun være én statsminister, og det er mig.

B.T.s politiske kommentator Helle Ib vurderer Foghs udtalelser således:

- Statsministeren gik så langt, som han overhovedet kunne, for at slå spekulationerne ned, men nogen stensikker garanti blev der ikke udstedt. Det tætteste Anders Fogh Rasmussen kom på at afvise sin interesse i posten som NATO-generalsekretær var bemærkningen om, at dét han ”siger udadtil” også er, hvad han siger ”indadtil” med henvisning til sine samtaler med andre europæiske stats- og regeringschefer, siger Helle Ib og fortsætter:

- Som tidligere fremhævede han, at det er hans hensigt at blive i dansk politik, så længe vælgerne ønsker det. Men han afviste helt at svare på, hvordan han vil stille sig, hvis der kommer et NATO-tilbud og kaldte spørgsmålet ”uaktuelt” og ”hypotetisk”.

- Grundlæggende er Anders Fogh Rasmussen nødt til at svare som han gør. I det øjeblik, han bare antydede, at han kunne være interesseret i en international post, mister han al autoritet som statsminister, og alt vil handle om perioden efter Fogh. Det ville svare til at insistere på at være i et lykkeligt ægteskab og samtidig lade sive, at man har oprettet en profil på elitedaters.com, siger Helle Ib.

- Hertil kommer, at det formentligt ville blive sværere for Fogh at få posten som NATO-generalsekretær, hvis han offentligt gik ud nu og luftede sin interesse. Jeg er temmelig sikker på, at statsministeren fortsat vil tage imod tilbuddet, hvis det opstår. Og at han derfor ikke vil svare på en måde, som gør det vanskeligere for ham at opnå et exit fra dansk politik til enten NATO eller en af de attraktive poster på EU-plan, som bliver ledige i det kommende år, siger Helle Ib.