Mette Frederiksen - helt privat : om sit livs sorg, sin nye kærlighed og dét at skulle forberede familien på, at hun muligvis bliver Danmarks næste statsminister.

Mette Frederiksens karakteristiske, stramme hestehale er løsnet. Hun er iført en lang, sort frakke med navyblå skjorte indenunder, stramme sorte bukser og støvler med spænder på er valgt i klædeskabet.

»Jeg er i virkeligheden meget mere blød, end jeg ofte bliver fremstillet som, og som nogle måske tror, jeg er,« siger Mette Frederiksen, idet hun sætter sig på i Bibliotekshaven, der ligger op ad Christiansborg. Forårssolen varmer. Bænken er lun.

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Den ideologiske socialdemokrat fra arbejderfamilien i Aalborg, der vil rykke partiets værdipolitik til højre og fordelingspolitikken til venstre, og som er kendt for at banke sine embedsmænd på plads. Men har samtidig også formået at skabe ro i geledderne i sit parti, Socialdemokratiet under og efter hendes magtovertagelse ligner Danmarks næste statsminister i alle målinger.

En jernkvinde i dansk politik, der potentielt kan blive landets næste statsminister. Da BT møder hende, ryger paraderne dog ned. Hun er en helt normal kvinde. I dag skal den 39-årige kvinde hverken snakke fordelingspolitik eller værdipolitik, rød eller blå blok. Hun har sagt ja til at tale om det privatliv, hun ellers foretrækker at holde privat

Hård periode

Mette Frederiksens åbner op for sit privatliv. Et privatliv, der normalt ikke bliver talt om i det offentlige, da hun foretrækker at holde det personlige for sig selv - og de nærmeste familien.

»Vi er formet af vores familie, opvækst, vores lærere og klassekammerater. Derfor tror jeg, at den måde, jeg er på, er en spejling af den bagage, jeg har med mig på godt og ondt,« siger Mette Frederiksen.

Og privatlivet har de seneste år været hårdt for den socialdemokratiske leder. Hun stod over for et svært dilemma. Valget mellem sin familie eller sin karriere som beskæftigelsesminister i den forhenværende regering med Helle Thorning-Schmidt i spidsen i 2013. Hun måtte træffe et valg.

Først døde moderen Anette Frederiksen i 2013 efter et langt og opslidende sygdomsforløb, hvor faderen efterfølgende flyttede tilbage til Aalborg.

Derefter blev hun i maj 2014 skilt fra sin mand gennem 11 år Erik Harr, som hun har de to børn Magne og Ida Feline på i dag 11 og 14 år med. Og det var kombineret med at skulle være minister i en regering, der havde umådelig travlt og mildest talt ikke kørte på skinner.

»Det var den mest dramatiske periode i mit liv. Jeg var meget tæt på min mor, ligesom jeg er tæt på min far. Jeg så min mors lange opslidende sygdomsforløb med mange indlæggelser på sygehuset og hjem igen. Der var mange op- og nedture. Pludselig troede jeg, at det gik godt, og så kom der tilbageslag, og så skulle vi begynde forfra. Dét at være nærmeste pårørende er krævende og følelsesmæssigt hårdt,« siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Noget af det sværeste for Mette Frederiksen var at være en offentlig person samtidig med at være ulykkelig. Ligegyldigt om hun ville det eller ej, så var forventningerne, at hun skulle være professionel.

»Jeg kan huske, at jeg en dag stod ude på Rigshospitalet, efter jeg havde været inde ved min mor og var rigtig ked af det. Jeg stod inde i elevatoren på vej ned med tårerne trillende ned ad kinderne på mig. Så kom der en familie ind, hvor det var helt tydeligt, at de ikke tænkte, at jeg var pårørende, men at jeg var der som politiker. Dem endte jeg faktisk med at stå og snakke med om, at jeg var ked af det.

Vi skal ikke altid lade som om, at vi har det godt. Vi politikere er først og fremmest mennesker, og man kan ikke altid være professionel i sådanne situationer,« siger Mette Frederiksen.

Moderens død

Da moderen for alvor så ud til at tabe kampen, ville Mette Frederiksen gerne have hende hjem fra sygehuset og indlogere hende i Mette Frederiksens eget hus i Ballerup for at passe og pleje hende den sidste tid.

Så hun begyndte at undersøge mulighederne for at få orlov fra at være beskæftigelsesminister. For Mette Frederiksen ville være der alle ugens dage, hvis de havde fået moren hjem.

Den første besked, hun fik fra Statsministeriet, var, at det ikke var sikkert, at det var muligt at gå på orlov, og hun nåede aldrig at få det afklaret, fordi det desværre pludselig gik hurtigt med hendes mor, der aldrig nåede at komme hjem.

Men der var en periode, hvor Mette Frederiksen var tvunget til at tænke, at hvis de synes, det var rigtigt at tage hende hjem, og at hun ikke kunne få orlov, så ville hun blive nødt til at stoppe. »I valget mellem at skulle passe min mor, som var ved at dø, og det at være minister, så ville jeg ikke kunne træffe et andet valg, end at være til stede hos hende. Der kommer tidspunkter i livet, hvor man skal tage svære beslutninger, og her skal man være tro mod sit hjerte,« siger Mette Frederiksen.

Da Mette Frederiksens mor døde, var det var en meget sorgfuld periode, og det er det faktisk stadig. Hun oplever ikke, at sorgen over at have mistet en forælder er blevet mindre. Hun er et familiemenneske, og indtil moderens død har Mette Frederiksen været privilegeret ved at have forældre, bedsteforældre, bror og børn tæt på sig.

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Men nu var moderen død, og det kunne Mette Frederiksen næsten ikke forstå. Hun havde en ’mærkelig’ oplevelse en dag, efter hun var død. Da hendes mor var i sit sygdomsforløb, havde hun for vane at ringe til hende, når hun gik over Christiansborgs Slotsplads og over til Beskæftigelsesministeriet langs kanalen.

»Jeg ringede til hende, når jeg gik på gaden for at høre, hvordan hun havde det, og for at snakke om mine børn, som min mor var lige så optaget af som jeg. Om de havde tabt en tand, var faldet på cykel eller havde slået sig eller noget fjerde.«

»En dag tog jeg mig selv i at ringe hende op for at fortælle noget – men så kom jeg i tanker om, at hun var død,« siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen kunne – ligesom andre mennesker – ikke være to steder på en gang.

»Jeg sad tit i bilen på vej fra ministeriet hen til Rigshospitalet til min mor, inden hun var død, og havde dårlig samvittighed over ikke at tage hjem til mine børn. Omvendt havde jeg dårlig samvittighed over ikke at være hos min mor, hvis jeg stod hjemme og lavede aftensmad med børnene,« siger hun.

Mette Frederiksens to børn Magne og Feline er begge interesserede i nyheder og samfundsforhold, og de følger deres mor tæt på sociale medier.

Mette Frederiksen har talt med sine børn om muligheden for, at hun bliver Danmarks næste statsminister.

»Hvis jeg skulle nyde det privilegium at få lov at blive Danmarks statsminister, så vil det også betyde noget for vores familie,« siger Mette Frederiksen.

Ikke nervøs for det praktiske

Mette Frederiksen har prøvet at sidde i regering før og ved godt, hvor hurtigt en dagsorden kan ændre sig, og hvor hurtigt der skal træffes beslutninger. Det er en fordel for børnene, at deres mor har været i politik i mange år.

Børnene spillede også en rolle, da pressen i 2010 satte spot på det faktum, at socialdemokraten Mette Frederiksen sendte sin egen datter på privatskole.

»Mine børn har været med hele vejen. De er blevet vant til det. I forhold til, hvordan vi får dagligdagen til at fungere, hvis jeg bliver statsminister, så indretter vi os, så det kan lade sig gøre, og det har det kunnet indtil nu. Den tid, den glæde. Selvom min eksmand og jeg er skilt, så deles vi om opgaven, og det vil vi også gøre, hvis jeg bliver statsminister. Jeg er ikke nervøs for det praktiske,« siger Mette Frederiksen.

Alle skal hjælpe til

Mette Frederiksen mener ikke, at hendes privatliv adskiller sig så meget fra andres. Hun har ikke rengøringshjælp, hun har ikke en au pair. Hun klarer det selv. Men computeren bliver dog fundet frem, når børnene er lagt i seng. Og hun erkender da også, at det er ’det muliges kunst’ en gang imellem. Man skal tænke kreativt, og så skal man have nogle børn, der ’hjælper rigtig meget til’.

»Mine børn  laver mad, er med til at rydde op, gøre rent og købe ind,« siger hun.

Så får de vel gode lommepenge?

»Det tror jeg faktisk ikke, de selv vil sige,« siger Mette Frederiksen og ler:

»Det er i den mere skrabede ende. Jeg har faktisk indtil nu holdt fast i, at det almindelige arbejde, de skal bidrage med, ikke udløser lommepenge.«

Så hvis Mette Frederiksen skal dele flere lommepenge ud til sine børn, skal der noget ekstraordinært til.

Så er vi ude i, at de ’støvsuger bilen eller vasker den’. Det kan også være, hvis ’de tager rigtig fat ude i haven.

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

I hjemmet i Ballerup hersker der klare socialdemokratiske værdier. Rettigheder og pligter. Alle i hjemmet skal bidrage til ’det normale huslige’.

Mette Frederiksen har ikke kun drøftet sin potentielle statsministerpost med sine børn. Hun er siden skilsmissen blevet kæreste med filmmanden Bo Tengberg, som godt kender til mediernes søgelys. Han har tidligere dannet par med skuespilleren Trine Pallesen.

Fremragende ’first man’

Ifølge Mette Frederiksen så vil Bo Tengberg være en fremragende ’first man’, hvis han en dag skulle blive en statsministers partner.

»Bo har en fantastisk evne til at være nysgerrig og interesseret i andre mennesker. Det er en god evne at have, hvis man skal udfylde rollen som statsministerens partner. Han er et utrolig roligt menneske, og det tror jeg også, han vil være i den situation,« siger Mette Frederiksen.

At Mette Frederiksen har oplevet sorg og været ekstremt presset i nogle situationer, er en god ting, hvis man skal være statsminister. For som statsminister kommer der med garanti også pressede situationer.

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»En af mine styrker er, at jeg ikke bliver træt. Jeg kører langt på literen. Om det også er på grund det, jeg har oplevet i mit eget liv, så ja. Det er en blanding. Jeg arbejder meget, og det kan jeg godt lide. Det er selvfølgelig en fordel, hvis jeg skulle gå hen at blive statsminister,« siger Mette Frederiksen.

Hun mener faktisk, at dét at være leder kan sammenlignes med at opdrage børn. Man skal kunne konkludere og have modet til ikke altid at være populær.

»Det ligger dybt i de fleste menneskers natur, at vi gerne vil være vellidte og populære, men du kan ikke drive ledelse og altid være populær. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Det skal man have modet til at stå igennem,« siger Mette Frederiksen.

Da hun var minister, var hendes møder med andre mennesker – ifølge hende selv - tit flygtige og overfladiske. Den selvkritiske Mette Frederiksen mener dog, at hun har forbedret sig på det punkt.

»Jeg var altid på vej hen til et andet sted. Der var altid en, der sagde, at jeg nu skulle noget andet. Jeg fik en opfattelse af, at jeg ikke kigger folk nok i øjnene og altid var på vej væk. Det er jeg blevet bedre til. Jeg har truffet et valg om, at jeg vil være mere til stede, og jeg vil have tid til at lytte,« siger hun.

Den svære periode, som Mette Frederiksen var igennem tidligere med moderens død og skilsmissen, fik hende til at tænke over, at hun skulle være mere til stede.

Det har også fået hende til at filosofere over et af livets helt store spørgsmål.

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Mette Frederiksen savner at have sin mor tæt på. Hun har mistet en af sine allernærmeste, og moderens dødsfald satte gang i en masse tanker hos hende. Hvis man havde spurgt Mette Frederiksen, da hun var ung, om hun var bange for at dø, så ville hun svare nej. Livet lå foran hende. Men nu er det ikke så simpelt mere.

»Når man mister nogle af dem, der er allermest tæt på dig, så bliver det et meget håndgribeligt bevis på, at livet slutter på et tidspunkt. Det satte gang i tankerne om min egen rolle som mor.

Jeg er ikke bange for at dø, men jeg ville være meget ked af, hvis mine børn skulle miste deres mor,« siger Mette Frederiksen.

’Jeg føler mig lykkelig’

Er du lykkelig, Mette Frederiksen?

»Det er et af de store spørgsmål. Kan man være det? Det er vel et af de ældste filosofiske spørgsmål. Jeg har det sådan med lykke, at jeg kan opleve momenter af den. Det er som regel i en situation, der relaterer sig til kærlighed og de mennesker, jeg er allernærmest.

Der er selvfølgelig altid dårlige dage, men jeg er dér, hvor jeg gerne vil være i mit liv, og jeg er oven i købet dér, hvor jeg synes, lykken opstår. Jeg føler mig lykkelig,« siger Mette Frederiksen.