82 procent af de blå vælgere er kritiske over for regeringens salg af DONG-aktier, selv om de borgerlige partier støtter aftalen. Det understreger, at befolkningens opfattelse af aftalen er præget af følelser frem for fornuft, vurderer professor.

De borgerlige partier bakker op om den aftale, der skal blåstemple salget af 19 procent af aktierne i DONG Energy til amerikanske Goldman Sachs. Imens mener deres vælgere noget ganske andet. I en måling foretaget af Gallup for Berlingske svarer hele 82 procent nemlig, at de mener, at aftalen er en dårlig idé.

»Blå blok har jo ikke været ude at forsvare aftalen, hvilket nok ville være den normale forventning, hvis vælgerne skulle følge deres parti. Og derfor har de borgerlige vælgere ikke fået nogen voldsom markering af, hvor deres partier står,« siger lektor Rune Stubager ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Hvis vælgerne i højere grad skulle følge deres partier, ville det kræve, at de borgerlige gik ud og tog lige så meget del i debatten, som finansminister Bjarne Corydon (S) har gjort, og forsvarede aftalen:

»Min forventning ville være, at tallene så ville rykke sig lidt,« siger Stubager.

Samtidig peger han på, at debatten om salget af DONG-aktier i langt højere grad er præget af følelser end af fornuft.

»Det er en sag, der vækker mange følelser i befolkningen, fordi mange har en opfattelse af, at der bliver solgt ud af dansk arvesølv til en meget billig pris - og så oven i købet til et firma, som i forbindelse med finanskrisen har fået et særdeles blakket ry,« siger han og tilføjer:

»Desuden kan man vide sig sikker på, at befolkningen i hvert fald ikke ved, hvad aftalen går ud på, for det ved selv flertallet af folketingsmedlemmerne ikke. Det er kun medlemmerne af finansudvalget, der har fået lov til at se papirerne.«

Også rød bloks vælgere er uenige med deres partier i salget af DONG-aktier. Her mener 80 procent, at det er en dårlig idé at sælge til Goldman Sachs.

Ifølge politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen er den brede uenighed blandt vælgere og partier et udtryk for, at der er mange danskere på tværs af partiskel, som ikke anser Goldman Sachs for at være en god partner. Yderligere peger han på den kritiske medieomtale:

»Det spiller naturligvis ind, at man har hørt, at Goldman Sachs vil placere penge i skattely, og at DONGs ledelse står til at høste gigantiske gevinster. Hele det billede, der har tegnet sig, har gjort, at rigtig mange danskere er skeptiske nu,« siger Thomas Larsen.

Samlet set er DONG-sagen ved at udvikle sig til en af de største politiske og kommunikative katastrofer for regeringstoppen, konstaterer han:

»Det er den, fordi regeringen på ingen måde er lykkes med at forklare befolkningen, hvad der er det gode og det rigtige i at lave et salg af DONG og invitere Goldman Sachs med ind,« siger Thomas Larsen.