Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Integrationsprojekter er blevet en tung, offentlig udgiftspost, og det huer ikke Liberal Alliances integrationsordfører. SF peger på 'for dyre evalueringer' af projekterne.

Integrationsprojekter er blevet en hel industri, og ingen har overblik over antallet af projekter, deres samlede pris eller effekten på integration. Det skriver Berlingske mandag.

Avisen har fået aktindsigt i regnskaber fra Helhedsplan Mjølnerparken, som viser, at beboerforeningen i området har arrangeret fødselsdagsfester for Mjølnerparken og familieudflugter for beboerne for henholdsvis 635.203 kroner og 410.104 kroner gennem de seneste fire år.

Arrangementerne er betalt med penge fra Landsbyggefonden, som lejerne i alle almene boligselskaber indbetaler til. I det konkrete eksempel fra Mjølnerparken er pengene øremærket 'integrationstiltag'.

LÆS OGSÅ: 

- Hele formålet med de boligsociale helhedsplaner er at fremme integrationen. Det kan jeg ikke få øje på i hverken familieudflugterne eller fødselsdagsfesterne. Pengene er stort set spildt. Simpelthen hældt ud af vinduet, og det har jeg ved flere lejligheder også sagt i styregruppen, siger Jan Hyttel, formand for Lejerbo København, der administrerer Mjølnerparken. Han er medlem af den styregruppe, som koordinerer integrationsindsatsen på stedet.

Fra politisk hold bliver projekterne kritiseret af integrationsordfører Joachim B. Olsen (LA).

- Det overrasker mig ikke, at man ikke har et samlet overblik over prisen på disse integrationsprojekter. Det er et problem, at det offentlige har monopol på at kende priserne. Hverken politikere eller borgere har indblik i dem, siger Joachim B, Olsen til Berlingske Nyhedsbureau og tilføjer:

- Vi bør i stedet have fokus på grundlæggende reformer af vores samfund, der vil øge efterspørgslen på arbejdskraft. Det at komme i arbejde er den bedste form for integration. Der er brug for et langt, sejt træk, hvor der justeres på vores overførselsindkomster, så det kan betale sig at arbejde. Men det er selvfølgelig mere smart at sige, at man vil starte et eller andet integrationsprojekt, og det er langt hen ad vejen spild af skatteborgernes penge, siger integrationsordføreren for Liberal Alliance.

LÆS OGSÅ: 

Anne Baastrup, fungerende integrationsordfører for SF, påpeger, at hun i sin tid som satspuljeordfører gjorde meget ud af, at ansøgningerne til projekterne var i orden, og at der efterfølgende var en form for evaluering af effekten af dem.

- Det, der har vist sig at være problemet, er, at man har brugt for mange penge på evalueringer, som ikke er blevet brugt til noget. Den store øvelse er, hvordan man får evalueret og kontrolleret projekterne, uden at alle pengene går til netop det, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Andre læser også