»Det er et meget alvorligt problem.«

Forbundsformand i FOA, Mona Striib, er »helt rystet« over, at Jakob Ellemann-Jensen (V) tirsdag svarede ja til, at ældre borgere skal have lov til at fravælge en hjemmehjælper med muslimsk hovedtørklæde.

Det var på et pressemøde tirsdag om frie valg i blandt andet ældreplejen, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, blev spurgt, om han er på linje med DF og Nye Borgerlige, som mener, at ældre skal have lov til at frabede sig hjemmeplejere, der bærer tørklæde.

Det svarede han »ja« til.

»Det er en uhørt udtalelse. Jeg synes, det er respektløst overfor de mange social- og sundhedshjælpere, assistenter, læger og så videre, som er andenetnisk, men som har en faglig uddannelse, der gør, at de leverer den ydelse, som der er brug for,« siger Mona Striib og fastslår:

»Det er tæt på diskrimination. Det er den ene del. Den anden er, hvordan det lige skal hænge sammen med frit valg af leverandører.«

Har du en holdning til, om man skal kunne fravælge hjemmehjælpere med tørklæde? Skriv til cepa@bt.dk

I stedet for at fokusere på, hvorvidt en hjemmehjælper bærer muslimsk hovedtørklæde, er der andre langt vigtigere diskussioner, der skal tages, mener formanden:

»Vi skal se på, hvordan vi organiserer ældreplejen, så man møder det samme personale og ikke så mange vikarer – så ældre ikke hele tiden møder nye, de ikke kender. Det er det, der skaber tryghed.«

Mona Striib, Forbundsformand i FOA.
Mona Striib, Forbundsformand i FOA.
Vis mere

Jakob Ellemann-Jensen valgte efter debatten tirsdag at trække sit »ja« tilbage.

I en skriftlig kommentar, som er sendt til til B.T. og flere andre medier, lød det:

'Jeg er optaget af at borgerne frit kan vælge hjemmehjælp, og at de kan vælge en anden leverandør, hvis de er utilfredse med servicen.'

'Det handler ikke om religion eller alt muligt andet. Det handler om, at vi skal have skabt en bedre ældrepleje, hvor det er den ældre medborger, som er i centrum og ikke systemet. I dag er der alt for få muligheder for at vælge noget andet end det, som det offentlige tilbyder,' skrev Venstres pressetjeneste.

Mona Striib er tilfreds med Ellemanns nye toner, men nu mangler hun et nyt svar fra Venstre-formanden.

»Punkt 1: Når man går ud og ændrer på et svar, så er det jo, fordi man fortryder. Det er godt. Men jeg mangler punkt 2: At Venstre giver et klokkeklart svar på, hvad partiet så mener,« siger hun forhåbningsfuldt:

»Jeg tænker ikke, at emnet forsvinder i debatten. Så mon ikke, der kommer et svar.«

B.T. har kontaktet Venstres pressetjeneste, der mener, at de har givet et svar og henviser til den skriftlige kommentar.

Du kan følge valgkampen tæt i B.T.s liveblog her.