Finansministeren møder heftig modstand mod, at der bliver åbnet for, at private kan stå for kernevelfærden. FOAs formand raser

’Det her er så langt fra socialdemokratiske værdier og hjælper kun vores fjender. Tænk dig nu rigtig godt om, Bjarne og lyt også til, hvad der bliver bestemt på kongressen. Partiet er IKKE din private legeplads’. Sådan skrev socialdemokraten Henrik Korsbæk Flyvbjerg fra Aalborg på finansminister Bjarne Corydons Facebook-side i går.

Og tonen i hovedparten af de 75 øvrige indlæg var lige så hård: Corydon skal ikke begynde at få gode ideer om at udlicitere ældreomsorg, børnepasning og handicaphjælp.

Fire millioner for rapport

Debatten om udlicitering af offentlige opgaver hører man oftest fra borgerlige partier. Onsdag afslørede dagbladet Politiken, at finansministeren har betalt et konsulentfirma godt fire millioner kroner for at komme med forslag om, hvordan man kan få bedre og/eller billigere velfærd ved at lade private løse opgaven.

- Regeringen har ikke en dogmatisk tilgang til offentlig-privat samarbejde – det skal selvfølgelig kun bruges, når det giver bedre velfærd og effektiviseringer, og ikke rulles ud på alle områder uden at skele til, om det giver mening, siger finansminister Bjarne Corydon til Politiken.

Men finansministeren høster ikke mange ’roser’ for den plan hos fagbevægelsen. FOAs formand Dennis Kristensen holder sig ikke tilbage med kritikken:

- Corydon må være gået amok, Det er både uforståeligt og besynderligt. De erfaringer, vi har med udlicitering, er, at der bliver sparet på hjemmehjælpen, fordi der skal ansættes ekstra konsulenter i kommunen til at lave udbudsmateriale og kontrollere de private. Samtidig med at medarbejderne går voldsomt ned i løn, og arbejdstempoet ryger i vejret, siger Dennis Kristensen.

Eksemplet fra Assens

Han medgiver dog, at i små kommuner, hvor mindre selskaber står for ældreplejen, oplever de ansatte mindre bureaukrati, og de ældre møder ofte den samme hjemmehjælper.

I pædagogernes fagforbund, BUPL, er formanden Henning Pedersen helt uforstående overfor, at finansministeren igen gør debatten om udlicitering aktuel.

- Der er ingen interesse for det. Det mest håndfaste eksempel på det var, da ISS forsøgte at etablere sig med privat børnepasning i Assens for flere år siden. De trak sig ud igen, fordi det ikke var en god forretning for dem. Jeg er sikker på, at kommunerne ville udlicitere, hvis de kunne se en besparelse i det. Men det kan de ikke, fordi det kræver et omfattende bureaukrati, siger Henning Pedersen.