Det er dog nyt og godt, at ingen lande stiller sig på bagbenene, siger Dan Jørgensen om klimaforhandlinger.

Det britiske formandskab for FN-klimakonferencen i Glasgow har bedt Danmark og Grenada om at fortsætte et arbejde med at konsultere verdens lande for at bane vej for yderligere reduktioner af drivhusgasser.

Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, efter at de to lande for en måned siden fik opgaven, som i weekenden mundede ud i en statusrapport til COP26.

- Konkret ser vi nu på, hvor der kan være forskellige landingsbaner, hvad gør vi for at sikre, at der kommer en mekanisme fremadrettet, som kan være med til at gøre det klart, at vi faktisk har en chance for at nå en maksimal temperaturstigning på 1,5 grader, siger Dan Jørgensen (S).

Der er både dårlige og gode nyheder fra de to lande. Den gode er ifølge Dan Jørgensen, at USA er tilbage på banen, og at EU har øget sine reduktionsmål "betragteligt" på den korte og den lange bane.

- Den dårlige nyhed er, at der stadig er lang vej hjem. Tæller man det sammen, som er lovet nu, så vil det føre til temperaturstigninger på lige under 3 grader. Og vi skal helt ned på 1,5 grader. Så der er lang vej igen, siger ministeren.

Den opgave, som Danmark og Grenada har fået af det britiske formandskab, er yderst vanskelig, vurderer klimarådgiver i Care Danmark John Nordbo.

- Den rangerer som en af de absolut sværeste opgaver, siger han.

Andre lande har fået til opgave at se på, hvordan man kan skabe et globalt system for handel med CO2. Det regnes ligeledes som essentielt for at nå målsætningen.

- Men politisk set er denne opgave (Danmarks, red.) sværere, fordi vi her snakker de helt store ting, der flytter verdensøkonomien, og som potentielt kan være med til at løse klimaproblemet. Det er super vigtigt, siger Nordbo.

Det vanskelige består i, at det hele hænger sammen. Det mandat, som Danmark og Grenada har fået, knytter sig til reduktionsmålene.

Men det hænger uløseligt sammen med andre ting som eksempelvis finansiering, monitorering og CO2-handelssystemet.

Der er dog sket et markant fremskridt, mener klimaministeren. Landene vil gerne tale. De vil gerne forhandle.

- Der er ikke lande, der decideret stiller sig på bagbenene, og der kunne man sige, at selvfølgelig er der ikke det. Men det er faktisk ikke nogen selvfølge, for det har der været tidligere, siger Dan Jørgensen.

Det var ifølge ministeren tilfældet før COP25 i Madrid.

John Nordbo læser det netop overståede G20-topmøde sådan, at de store lande er villige til at forhandle.

Selvom konklusionen langt hen ad vejen er skuffende, da løfterne er minimale og utilstrækkelige, så lukker de store udledere ikke døren for forhandling.

- Når det er sagt, så er det selvfølgelig et forhandlingsspil. Der er lige nu mange lande, som siger: Hvis vi skal reducere mere, så vil vi have flere penge. Mens andre siger, at hvis vi skal give flere penge, så skal dem, som vi giver pengene til, reducere mere, siger Dan Jørgensen.

Mandag og tirsdag deltager statsminister Mette Frederiksen (S) på COP26 i Glasgow. Mødet fortsætter i to uger.

/ritzau/