Lyt til artiklen

»Vi er taknemmelige over for danskerne og deres gæstfrihed, men de værelser vi har fået er for små - de er sikkert gode som feriebolig en dag eller to, men ikke ophold i en længere periode.«

Sådan lyder kritikken fra en asylansøger, der søndag ankom til Bornholm med sin familie ifølge TV 2 Bornholm. Og det kan integrationsordfører fra Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, slet ikke forstå.

»Det er utaknemmeligt. Jeg kan simpelthen ikke få det ind i mit hoved, at man kan brokke sig over det værelse, man får stillet til rådighed, hvis man er flygtet fra krig og Islamisk Stat. Vi har allerede svært ved at finde boliger til danskere, og så kommer migranter, der i forvejen kommer foran i køen, og brokker sig. Det er grænseoverskridende for mig, at de kan finde på det,« siger Martin Henriksen og uddyber.

»Det må stoppe det her. Det er respektløst over for Danmark, når vi tager så varmt i mod dem. Og jeg synes bare, det viser, at rigtig mange af dem ikke er flygtninge, men migranter,« lyder det fra Martin Henriksen.

Abdel Aziz, som er asylansøgerens navn, stod mandag frem til TV 2 Bornholm og fortalte om de forhold, som end større gruppe asylansøgere oplever, efter de er ankommet til klippeøen. Abdel Aziz og flere andre asylansøgere er blevet indlogeret med deres familier – to voksne og to børn – på værelser, der er 3 gange 3 meter. Og det er for småt, hvis man spørger Abdel Aziz.

'Det er simpelthen for småt'
Men det var langt fra det eneste kritikpunkt, som asylansøgerne på Bornholm har. En kvinde ved navn Samia Nabil fortalte til tv-stationen, at hun frygtede for sin datters liv, da datteren grundet en psykisk sygdom ikke vil spise, da hun ikke føler sig tryg på stedet. I stedet vil Samia Nabil og resten af familien hellere til Randers, hvor de har familie boende.

»Jeg er det danske folk dybt taknemmelig for dets venlige behandling. Men min datter er psykisk syg og spiser ikke, fordi hun ikke trives her. Jeg er bange for, at min datter dør af sult. Problemet er ikke maden, for den er fantastisk, og alt er godt. Det her sted passer bare ikke til min datter rent psykisk,« forklarede hun.

Heller ikke Samia Nabils argument om, at det ville give mere mening, hvis hun kunne komme tættere på familien i Randers, vinder indpas hos Martin Henriksen.

»Det er simpelthen for småt, hvis Folketinget skal diskutere størrelser på asylansøgeres værelser, og om de skal til Randers eller andre steder i landet,« siger han.

Hos Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, er retorikken en helt anden. Men umiddelbart er der heller ikke meget hjælp at hente for asylansøgerne.

»Jeg er sikker på, at Udlændingestyrelsen og kommunerne gør alt, hvad de kan for at behandle flygtningene godt. Men vi må anerkende at der er et kæmpe pres, og det betyder, at man ikke altid kan tilbyde det man gerne ville,« skriver han i en SMS til BT og bemærker, at han ikke har en kommentar til Martin Henriksens udtalelser.

Der er et stort pres på Danmark i forbindelse med de mange flygtninge og immigranter for tiden. Omkring 100 personer søger om asyl hver dag, mens der rundt regnet er placeret 12.000 asylansøgere i hele landet.