Lyt til artiklen

Årtiers massiv folkelig modstand mod kernekraft er forsvundet. Et flertal accepterer nu a-kraft som et middel mod global opvarmning.

På bare et år er danskerne vendt på en tallerken, når det drejer sig om synet på atomkraft.

Står det til et flertal blandt danskerne må verdens ledere gerne bruge kernekraft til at nedbringe CO2-udslippet, når de i de kommende dage mødes i København.

Det viser en undersøgelse, Gallup har lavet for Berlingske Tidende.

54 procent er helt eller overvejende positive over for at bruge kernekraft i kampen mod klimaforandringerne. Så sent som i 2007 ville kun hver fjerde dansker acceptere import af strøm produceret på udenlandske atomkraftværker.

- Nu er bekymringen for klimaet blevet så markant, at det overhaler modstanden mod atomkraftværker, siger seniorforsker i miljøsociologi, Lars Kjerulf Petersen, til Berlingske Tidende.

En række lande tæt på os - Finland, England, Polen og de baltiske lande - er i gang med at bygge og planlægge nye atomkraftværker for at dæmpe CO2-udledningen. Og nu hvor holdningen er under hastig forandring, bør debatten herhjemme genåbnes, mener flere politikere og eksperter.

I Greenpeace er man dog stadig skeptisk:

- Affaldsproblemerne er ikke løst, risikoen for reaktorulykker og faren for spredning af atomvåbenegnet materiale er der stadig, siger klima- og energimedarbejder ved Greenpeace, Tarjei Haaland, til Berlingske Tidende.

/ritzau/