Socialdemokraterne bør arbejde for en revision af dagpengereglerne, lyder det fra seks ledende medlemmer af partiets bagland, der støtter kritiske folketingsmedlemmer.

En række socialdemokratiske folketingsmedlemmer kræver nu mere hjælp til de ledige, der risikerer at miste dagpengene i de kommende måneder.

Kravet vækker genklang i partiets bagland, hvor seks lokal- og kredsformænd, som Berlingske Research har talt med, bakker op om en revision af dagpengereglerne blandt andet ved at sænke genoptjeningskravet og fjerne loftet for supplerende dagpenge.

»Det er godt at kigge i værktøjskassen uden at lave om på dagpengereformens intentioner. Det er hamrende vigtigt at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet, men i øjeblikket har vi et dagpengesystem, der skubber folk væk fra arbejdsmarkedet, og det er et problem, som Folketinget bliver nødt til at gøre noget ved,« siger Lasse Bjerg Jørgensen (S), formand for Socialdemokraterne på Vesterbro/Kongens Enghave i København.

I en kronik i Politiken foreslår folketingsmedlem og by- og boligordfører Jan Johansen (S) at reducere det antal uger, som det tager at genoptjene retten til dagpenge, fra 52 til 13. Det er en god idé, mener Torben Bechsgaard (S), kredsformand i Gentofte.

»En lempelse til 13 uger vil være gavnligt for den enkelte og samfundet. Både fordi det vil modvirke, at medborgere skubbes langt væk fra arbejdsmarkedet, og fordi det vil genskabe fleksibilitet og rotationen,« siger han.

Kredsformand Thorkil Matzen (S) fra Vejen-kredsen mener også, at forslaget værd at diskutere.

»Jeg tror egentlig, det ville kunne give noget mere dynamik på arbejdsmarkedet,« siger han.

Der er dog også lokalformænd, der vil holde fast i det nuværende genoptjeningskrav.

»Jeg vil hellere have, at man gjorde det muligt at optjene dagpengeret ved at være i jobtræning,« siger kredsformand Vibeke Schmidt (S) fra Helsingør.

Trods ønsket om at ændre dagpengereglerne til gavn for de udfaldstruede ser de lokale S-formænd, som Berlingske Research har talt med, ingen grund til at kritisere partiet for håndteringen af dagpengespørgsmålet.

»Man skal holde sig for øje, at det jo ikke er Socialdemokraterne og SF, der har vedtaget reformen. De har måtte leve med den og forsøge at afbøde de værste virkninger,« siger Thorkil Matzen.

Vibeke Schmidt er enig.

»Jeg kan godt forstå de mennensker, det er gået ud over, ikke synes, vi har gjort det godt nok. Det har jeg stor forståelse for. Men de skal også have forståelse for Socialdemokraternes situation,« siger hun med henvisning til, at de Radikale ikke vil ændre dagpengesystemet.

»Alle, der beskæftiger sig med politik, ved, at man skal kunne tælle til 90, hvis man vil have noget gennemført. Derfor er spørgsmålet, om vi kan få de Radikale til at være med - ellers er det jo fuldstændig umuligt,« siger kredsformanden fra Helsingør.

Torben Bechsgaard fra Gentofte mener også, regeringen har gjort meget for at afbøde konsekvenserne af dagpengereformen.

»Vi må bare konstatere, at det ikke er godt nok, når titusindvis ryger ud og rigtig mange står helt uden forsørgelse. Det er helt uholdbart. Derfor må regeringen finde varige løsninger på problemerne inden sommerferien,« siger han.