Der er især én gruppe politikere, der oplever at blive udsat for seksuel chikane i forbindelse med deres arbejde.

Det er de yngre, kvindelige politikere, der i langt højere grad end deres mandlige kollegaer bliver udsat for seksuel chikane både i virkeligheden og på sociale medier.

Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, som Politiken skriver om onsdag.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i folketingsvalgkampen i efteråret 2022.

Konklusionen er klar: De kvindelige kandidater oplevede samlet set tre gange så meget seksuelt chikane som deres mandlige kollegaer.

Kigger man på gruppen af kvindelige kandidater under 40 år, var det mere end hver fjerde, nærmere bestemt 28 procent, der oplevede seksuel chikane i valgkampen.

Nikoline Prehn stillede op for Socialdemokratiet til folketingsvalget.

Her oplevede hun at blive udsat for seksuel chikane både i virkeligheden og på sociale medier.

»Jeg har oplevet, da jeg stod og delte flyvers ud på Knippelsbro, at en mand kom cyklende og råbte: ’Jeg stemmer kun på dig, hvis jeg må knalde dig’«, siger Nikoline Prehn til avisen.

Ifølge Rasmus Tue Pedersen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, er tendensen til, at det især er yngre kvinder, der udsættes for seksuel chikane i politik, velkendt.

»Vi kan tydeligt se, at det er dér, den helt store forskel på mandlige og kvindelige kandidater er. Når man spørger ind til andre former for chikane, er det rigtigt, at der er ikke er så store kønsforskelle, men når man ser på sexistiske kommentarer eller kommentarer om udseende, så rammer det kvindelige kandidater og politikere i langt højere grad,« siger han til Politiken.

Institut for Menneskerettigheder skriver i en pressemeddelelse om den nye undersøgelse, at mænd og kvinder i politik oplever lige meget chikane og trusler, men at karakteren og konsekvenserne af chikanen og truslerne rammer kønnene meget forskelligt.

Kvinder oplever i langt højere grad end mænd seksuel chikane og henvendelser, der er rettet mod deres køn og udseende.

Undersøgelsen viser overordnet, at 75 procent af de opstillede folketingskandidater oplevede chikane eller trusler enten på sociale medier eller i virkeligheden under folketingsvalgkampen.