Danske medier tør ikke offentliggøre Muhammedtegningerne, siger forfatteren Flemming Rose til Nye Borgerlige.

Vejle. - Ytringsfriheden er i dag truet fra to sider. Der er dem, der mener, at staten skal begrænse friheden. Så er der dem, der mener, at vi selv skal begrænse ytringsfriheden.

Det siger journalist og forfatter Flemming Rose, som lørdag holder gæstetalen ved Nye Borgerliges årsmøde i DGI-Byen i Vejle, hvor han får stående klapsalver.

Flemming Rose er imod burkaforbud og indrejseforbud for ekstreme imamer. Her taler han dog før døve øren hos Nye Borgerlige. De vil både forbyde kvinder at bære burka og forhindre indrejse af ekstreme imamer.

- Vi skal være meget, meget forsigtige, når vi griber til lovgivning, som begrænser ytringsfriheden.

- Vi taler meget i disse år om, at ytringsfriheden er under pres. Men vi glemmer at sige, at sådan har det altid været. Ytringsfriheden har altid været en truet art, siger Flemming Rose.

Han har i mange år forsvaret Muhammedtegningerne fra Morgenavisen Jyllands-Posten. Han var kulturredaktør, da avisen i 2005 publicerede de omstridte tegninger.

De medførte i 2016 Danmarks værste udenrigspolitiske krise siden 2. Verdenskrig. Danske ambassader blev angrebet i flere muslimske lande, hvor danske varer forsvandt fra hylderne.

I 2016 fik Flemming Rose Milton Friedmanns frihedspris fra den borgerlige amerikanske tænketank Cato Institute, hvor han nu er ansat. Samtidig fik han 250.000 dollar, som svarer til godt 1,6 millioner kroner.

Forinden havde Flemming Rose modtaget Publicistprisen og æresprisen fra den norske Fritt Ord fond. Han har skrevet flere bøger om ytringsfrihed, blandt andet "Stilhedens Tyranni", som Cato Institute udgav i 2014.

På årsmødet tjekkede Politiets Efterretningstjeneste først salen med bombehunde, og alle deltagere blev kropsvisiteret og måtte efterlade tasker udenfor. Flemming Rose har i årevis haft selskab af PET's sikkerhedsvagter døgnet rundt.

- Det har betydet, at der er nogle steder i Danmark, hvor jeg ikke bare kan gå ind at købe en kop kaffe. Det er enormt ydmygende, siger Flemming Rose.

/ritzau/