Regeringen vil skære et år af ca. halvdelen af kandidatuddannelser og fjerne det sjette SU-år. Desuden tilbagerulles aftale om elevfordeling på gymnasier.
Det fremgår af regeringsgrundlaget Ansvar for Danmark.
Regeringen skriver, at:
»Det på videregående uddannelser fremover alene bliver muligt at modtage SU til normeret studietid og have maksimal SU-klipramme på 58 klip. Muligheden for SU-slutlån udvides samtidig, og det undersøges, om der er behov for at indføre udvidede dispensationsmuligheder til for eksempel udsatte enlige forsørgere, studerende, der modtager handicaptillæg eller lignende«.
»Regeringen vil parallelt hermed gennemføre en samlet analyse af hele SU-systemet. Analysen skal vise veje til at fremtidssikre SU-systemet, herunder belyse om det kan indrettes sådan, at det i højere grad fremmer den sociale mobilitet, et internationalt konkurrencedygtigt uddannelsesmiljø mv.«.
I forhold til at skære på uddannelsernes længde skriver regeringen, at der skal laves mere fleksible uddannelsesveje på universiteterne »ved at omlægge op imod halvdelen af kandidatuddannelserne til 1-årige kandidatuddannelser med et tydeligt arbejdsmarkedssigte og ved at oprette flere erhvervskandidatuddannelser,« som det er formuleret i regeringsgrundlaget.
Samtidig fremgår det, at de penge, der spares, skal geninvesteres i uddannelsessystemet.
Den udskældte gymnasiereform med tvungen elevfordeling fra juni 2021 ryger også, så kriteriet om forældres indkomst i elevfordelingen på gymnasier ikke længere er gældende, Der skal i stedet fordeles efter transporttid, fremgår det af 'Ansvar for Danmark'.