Hvem skal afløse Eva Kjer Hansen?
Hvem skal afløse Eva Kjer Hansen? Foto: Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Den enes død, den andens brød.

Sådan er virkeligheden. Også i dansk politik hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen formentlig allerede sidder og grubler over, hvordan puslespillet skal gå op, nu hvor miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har trukket sig fra posten.

Men hvem skal sidde i den brandvarme ministerstol? Og skal stolen i virkeligheden splittes op i 2?

Ifølge BTs politiske kommentator Søs Marie Serup, er det ikke den nemmeste opgave, der ligger på Lars Løkke Rasmussens bord. Alligevel vover hun at kaste et par brikker ind i hans spil.

»Det er selvfølgelig en mulighed for, at ministeriet bliver splittet op i to. Men jeg tror ikke umiddelbart på det, for det ville nok være for stor en erkendelse af, at man tog fejl, da man lagde det sammen. Og det billede tror jeg ikke, at man ønsker at bidrage yderligere til,« siger hun om den siddende regerings beslutning om kun et samlet ministerium for miljø og fødevarer.

»Men går vi ud fra, at der kun skal findes én afløser, er en af dem, der står forrest i køen i folketingsgruppen politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen. Ulempen er dog, at han er svær at undvære på den post, som han har,« siger Søs Marie Serup og kaster endnu et par brikker på bordet.

»Så er finansordfører Jacob Jensen også et bud. Ligesom man kunne forestille sig, at en Morten Løkkegaard komme kunne i spil, fordi posten som miljø- og fødevareminister er et EU-tungt ansvarsområde.«

»Endelig kan man også spekulere i, at Søren Gade bliver bedt om at påtage sig rollen, fordi det er et temmelig svært område, at skulle ind og skabe ro på. Det forlyder, at han blev tilbudt den ministerpost tidligere, men takkede nej, fordi han ikke synes, at det var den rigtige. Men Lars Løkke kan jo altid appellere til, at I disse for partiet så alvorlige tider er der brug for at have stærke kræfter på holdet,« forklarer Søs Marie Serup.

Dér hvor puslespillet går allermest op i højere enhed - og Lars Løkke stadig får sendt en lille ondskabsfuld besked til Konservative - er valget af enten Søren Gade eller Jakob Ellemann-Jensen.

»For dermed ville der blive en ledig post af en vis tyngde i folketingsggruppen til Eva Kjer Hansen. Den meget tunge gruppeformandspost, hvis det er Gade. Og politisk ordfører, som er en af de mest synlige, hvis det er Ellemann.

Og det ville samtidig være lidt af en provokation overfor Konservative, som dermed bestemt ikke ville slippe for at arbejde sammen med Eva Kjer Hansen,« siger hun.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.