Til januar er der store skiftedag på Københavns Rådhus. Og hvis de afgående borgmestre endnu ikke har et job på hånden, så burde de være økonomisk sikret i et stykke tid.

Ifølge DR København tager flere af borgmestrene nemlig op til et års løn med sig. Der er i alt tale om et samlet eftervederlagsbeløb på 3.889.698 kroner.

Eksempelvis får Venstres børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev 1.003.793,04 kroner med i eftervederlag. En hel fair løsning, hvis man spørger hende selv.

»Jeg synes, at det er rimeligt at få et eftervederlag, og borgerne er ikke godt tjent med, at borgmestre er jobsøgende i deres embedsperiode. Udbetalingen af eftervederlag sker i øvrigt efter de gældende regler,« lyder svaret i en e-mail til DR København:

Beløbet er bestemt efter anciennitet som borgmester. Derfor får SF's sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen også lidt over en millioner kroner med sig efter otte år på posten.

Den omstridte integrations- og beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev fra Radikale Venstre får 878.318 kroner med sig. Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten og kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti får hver især 501.896 kroner i eftervederlag.

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet, mener, at det giver god mening med et eftervederlag til en afgående borgmester. Ifølge ham behøver det ikke at være en fordel på arbejdsmarkedet, at man har været borgmester.

»Nogen har reelt svært ved at finde et arbejde efter lang tid som borgmester. Som arbejdsgiver kan man tænke, at en tidligere borgmester ikke har lyst til at blive væk fra politik og bare vil have et job for en kortere periode,« siger han til DR København.

Han mener dermed, at eftervederlagene er vigtige, da man kan risikerer, at det bliver svært at tiltrække folk til det politiske arbejde af frygt for at stå uden job bagefter.

DR København har forsøgt at få kommentarer fra Morten Kabell (EL) og Carl Christian Ebbesen (DF), der ikke har ønsket at udtale sig. Ninna Thomsen (SF) og Anna Mee Allerslev (R) har ikke reageret på DR Københavns henvendelse.