Finansministeriets regnemodeller skal overlades til fagfolk, siger finansminister Kristian Jensen i samråd.

København. Politikerne skal ikke tvinge Finansministeriet til at ændre regnemodeller, som vurderer, hvordan danskerne reagerer på højere skat eller lavere dagpenge.

Det siger finansminister Kristian Jensen (V) til Folketingets finansudvalg ved et åbent samråd om Finansministeriets regnemodeller.

- Det er problematisk af flere grunde. Det skal vi overlade til fagfolk i ministerierne, siger Kristian Jensen:

- Udfordringerne ved at indregne dynamiske effekter af offentligt forbrug og investeringer er anderledes end på skatteområdet.

- Der er heller ikke belæg for at konkludere, at Finansministeriets regneprincipper skulle give ubalancerede vurderinger af ændringer i den offentlige sektors udgifter og indtægter, siger Kristian Jensen.

Finansministeriets modeller beregner blandt andet, hvordan skat, arbejdsløshed og dagpenge påvirker økonomien.

Modellerne mener, at danskerne vil arbejde mere, hvis skatten sænkes. Det gælder derimod ikke kortere ventelister på sygehuse eller færre lukkedage i daginstitutioner, siger finansordfører, Pelle Dragsted (EL).

- Der er i disse modeller et rundt nul, siger Pelle Dragsted.

De Økonomiske Vismænd har kritiseret ubalancen i deres seneste rapport.

- Der er tale om uafbalancerede vurderinger i modellerne i dag. Vi risikerer fejlvurderinger af økonomiens kapacitet, skriver de.

Venstrefløjen har længe efterlyst modeller, som viser, at det gavner økonomien med højere offentligt forbrug som mange daginstitutioner eller god dækning af hospitaler.

Kristian Jensen har bedt Finansministeriets embedsmænd forklare, hvorfor ministeriets modeller sjældent indregner dynamiske effekter af offentligt forbrug og investeringer.

- Notatet skal senest offentliggøres på Finansministeriets hjemmeside i oktober 2017, siger Kristian Jensen.

/ritzau/